Ana SayfaEkonomiYıldırım: ‘Ekonomik kriz var’ diyoruz, planlarımızı en kötü senaryoya göre yaptık

Yıldırım: ‘Ekonomik kriz var’ diyoruz, planlarımızı en kötü senaryoya göre yaptık

HABER MERKEZİ – Başbakan Binali Yıldırım, dövizdeki yükseliş ve ekonomik sorunlarla ilgili konuştu, bunun sadece Türkiye’ye has bir durum olmadığını ifade etti. Yıldırım, “Ekonomik kriz var, dalgalanma var diyoruz; Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinde azalma söz konusu değil. Planlarımızı proaktif yaklaşımla en kötü senaryoya göre yaptık. Hükümet olarak belli başlı tedbirleri devreye aldık” diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, partisinin grup toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Konuşmasının büyük bir bölümünü ekonomi ile ilgili sorunlara ayıran Yıldırım,  “ekonomik kriz” ifadesini kullandı.

Yıldırım’ın konuşmasından satır başları şöyle:

Unutmayalım ki bugünlerde piyasalarda yaşanan olaylar Türkiye has değildir.

Ekonomik kriz var, dalgalanma var diyoruz, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinde azalma söz konusu değil. Planlarımızı proaktif yaklaşımla en kötü senaryoya göre yaptık. Hükümet olarak belli başlı tedbirleri devreye aldık. Ekonomik reformlar, yatırım teşvikleri, cazibe merkezlerini oluşturulması, SKK barışı gibi düzenlemeleri yaptık, Meclis’ten geçirdik, şimdi uygulaması başladı.

Cazibe merkezleriyle ilgili karar imzaya açıldı. Vergi, prim borcu gibi vatandaşla el sıkışılması için, önemli bir uygulamayı hayata geçirdik.

Merkez Bankası bazı tedbirler aldı. Bunlardan biri; ihracatçılarımız mal satmak için Merkez Bankası’nda döviz alıyor, borçlanıyor, sonra borçlarını ödüyor. Döviz aldığınız borcu Merkez Bankası ‘TL olarak ödeyebilirsiniz’ diyor. Merkez Bankası’nın amacı piyasanın ihtiyacı olan her türlü parayı vermektir.

2 milyar dolar kısa vadede piyasada kalması için önemli bir katkı. Bununla da kalmadık hükümet olarak da önemli karar aldık. Devletin alacaklı olduğu kurum ve kişiler var. Bunlar da döviz üzerinden 5 milyar dolar. Onlara da dedik, Türk parasıyla ödeyin. Böylece 5 milyar dolar daha bırakmış oluyoruz. Bu milli paramızın güçlü kalmasına da katkı sağlıyor. Bundan sonra yapılacak sözleşmelerde de yabancı parayla sözleşme yapmayacağız.

Şimdi bu FETÖ’cüler sermayeye kısıtlama olacakmış diye dedikodu yayıyorlar. Bunlar 17-25 Aralık’ta 15 Temmuz’da yapamadıklarını, dış ülkelerde Türkiye ekonomisini çökertmek için bütün gayretlerini gösteriyorlar.

Biz karınca gibi çalışıp kışın çetin şartlarına hazırlanıyoruz. Bunlar ağustos böceği gibi şarkı türkü. Bu millet kimi dinleyeceğini biliyor. Artık eski Türkiye yok. Türkiye’nin ekonomisi güçlü, temelleri sağlam. Biz ekonomimizin gücünü daha da artıracak reformlara kararlılıkla devam ediyoruz.

Reel sektörü, ekonomiyi desteklemeyi sürdürüyoruz. Merkez Bankası gerekli araçları kullanıyor.

Proje bazlı teşvik sistemi yürürlüğe girdi. Ülkemiz için katma değeri yüksek projeler, teknolojik dönüşüm sağlayacak yatırımlar özel teşvikle desteklenecek. Ülkemizin ar-ge ve teknolojik altyapısını güçlendirmiş olacağız.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Meteoroloji'den kar uyarısı
Sonraki Haber
Erdoğan: Esed'in hükümdarlığına son vermek için Suriye'ye girdik