Ana SayfaGüncelYılmaz Güney’in ‘Umut’ filmi bugün Pera Film’de

Yılmaz Güney’in ‘Umut’ filmi bugün Pera Film’de

HABER MERKEZİ – “Sinematek Yaşıyor” etkinliği kapsamında bugün Yılmaz Güney’in önemli filmlerinden olan “Umut”un gösterimi Pera Müzesi’nde yapılacak.

Pera Film, Sinematek’in kuruluşunun 50. yılında sinema tarihinin önemli filmlerini izleyicilerle buluşturmaya devam ediyor.

“Sinematek Yaşıyor” etkinliği kapsamında bugün Yılmaz Güney’in siyasi sineması ve genç sinemacılar için bir başlangıç filmi sayılan “Umut”un gösterimi yapılacak.

Etkinlik saat 19:00’da yapılacak.

“Umut” filmi hakkında

Umut, Yılmaz Güney’in siyasi sineması ve genç sinemacılar için bir başlangıç filmi sayılacaktır. Örneğin, Kanal ve Bereketli Topraklar filmini o günlerde yeni çekmiş  Erden Kıral bir söyleşide “…benim çıkış noktam Yılmaz Güney’in Umut filmidir” diyecektir.  Kaldı ki daha önce, “öz’e bir ölçüde demokrasi, ikincisi teknik ve artistik yenilikler, kişisel anlatı yenilikleri biriktirdi” açıklamasını yapmıştır.

“Umut” sadece  Güney’in Adana’daki çocukluk, baba evi günlerinden izler taşımakla kalmaz; 60’lı yıllarda faytonculuk yaparak ailesini geçindirmeye çalışan Cabbar’ın atına bir otomobilin çarpması ve ölümü sonucu çıkış yolu araması, varlığı bilinmeyen bir definenin peşinde koşması, kısaca koşulların ürettiği yanlış bilinç biçimini de gösterir ve Cabbar’ın dramına bireysel bir sapma, bir  tür çılgınlık olarak bakılmasına engel olur.

Umut 2. Adana Altın Koza Film Festivali’nde, 6 dalda (en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu, en iyi senaryo, en iyi müzik, en iyi fotoğraf) ödüllerini aldı.

Sansür (Denetleme) Kurulu, fakirliğin gösterilmesi,  sınıf ayrımının vurgulaması, Amerikalı zenciyi soyan (soyamaması aslında), sabah namazının güneş doğarken kılınması gibi sahneleri  nedeniyle sakıncalı bularak, “Umut”u yasaklamıştı. Bu nedenle ödül aldığı Fransa – Grenoble Festivali´ne kaçak gönderildi, Güney hakkında dava açıldı.

Yönetmen: Yılmaz Güney

Oyuncular: Yılmaz Güney, Tuncel Kurtiz, Enver Dönmez, Gülşen Alnıaçı, Kürşat Alnıaçık

Türkiye, 1970, 100’, siyah-beyaz, Türkçe

“Sinematek Yaşıyor” etkinlik programının tamamına buradan bakabilirsiniz. 




Önceki Haber
Cumhuriyet'e operasyon mizah dergilerinin gündeminde
Sonraki Haber
İtalya'daki depremde enkaz altında kalan köpek sağ kurtarıldı