Ana SayfaGüncel7. Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü ve Öğrenci Konferansı 24 Aralık’ta

7. Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü ve Öğrenci Konferansı 24 Aralık’ta

HABER MERKEZİ – 2009 yılında yaşamına son veren feminist akademisyen Dicle Koğacıoğlu anısına düzenlenen, 7. Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü ve Öğrenci Konferansı, 24 Aralık Karaköy Minerva Palas’ta gerçekleşecek.

Bu yıl 7’ncisi düzenlenecek olan olan Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü ve Öğrenci Konferansı, 24 Aralık saat 15:00’te Karaköy Minerva Palas’ta gerçekleştirilecek.

Sabancı Üniversitesi’nin düzenlediği makale yarışması ile toplumsal cinsiyet odaklı araştırmaları desteklemek ve teşvik etmek hedefleniyor.

Etkinliğin programı ise şöyle:

Dicle Koğacıoğlu 

Dicle Koğacıoğlu 1972 yılında İzmir’de doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezuniyetinin ardından doktora çalışmalarına Stony Brook Üniversitesi’nde (SUNY Stony Brook) sosyoloji ve kadın çalışmaları alanlarında devam etti. 1997-98 yıllarında “Anayasa Hukuku ve Müslüman Orta Doğu’da Siyasal Kurumların Modernizasyonu” başlıklı uluslararası projede araştırma görevlisi olarak çalıştı. Aynı yıl İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) “Türkiye’de Düşünce Özgürlüğü ” projesinde danışman ve çevirmen olarak yer aldı.

1999’da Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde öğretim görevlisi olarak bulundu. Marmara depremi sonrası İzmit Doğukışla Rehabilitasyon Merkezi’nde Kadının İnsan Hakları Projesi’nin travma yaşamış çocuklara yönelik çalışmasında proje koordinatörlüğü yaptı.  Aynı dönemde, Müslüman Toplumlarda Kadın ve Cinsellik kitabının editör yardımcılığını yürüttü.

2002-2004 yılları arasında Columbia Üniversitesi ve Brown Üniversitesi Pembroke Kadın Araştırmaları Merkezi’nde doktora sonrası araştırmalarına devam etti. 2005 yılında Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başlayan Dicle Koğacıoğlu, Kültürel Çalışmalar lisans ve yükseklisans programlarının ve toplumsal cinsiyet çalışmalarının geliştirilmesine önemli katkılarda bulundu. Aynı zamanda Tuzla tersanelerinde yaşanan ölümlere,  taşeron sisteminin üniversite dahil hayatın her alanında yarattığı sorunlara, ve her alanda yaşanan eşitsizliklere ve adaletsizliğe dikkat çeken çalışmalar yürüttü.

Amargi ve Birbirimize Sahip Çıkıyoruz aktivisti olan Koğacıoğlu, sokak hayvanlarının bakımına yönelik çalışmaların da değişmez gönüllülerindendi.

Türkiye’de hukuk sosyolojisi alanının gelişmesine ve toplumsal cinsiyetin bu alandaki öneminin fark edilmesine önemli katkılarda bulunan Dicle Koğacıoğlu’nun doktora tezi “Türkiye’de Vatandaşlık Bağlamı: Uygulamalar ve Anlamlar” Ortadoğu Ödülleri’ne (Middle East Awards – Population Council) ve Lübnan Politika Çalışmaları Merkezi’nin (Lebanese Center for Policy Studies) Ortadoğu Araştırma Yarışması Ödülü’ne hak kazandı.

‘Namus cinayetleri’ üzerine hukuk ve devletin belirleyici rollerinin altını çizen makaleleri hem uluslararası akademik çalışmalarda, hem de Türkiye’de yaygın olarak kullanılmaya devam ediyor.

Koğacıoğlu kadın cinayetleri üzerine araştırmasına yoğunlaştığı bir dönemde, 6 Ekim 2009’da arkasında, “Çok acı var dayanamıyorum” yazılı bir not bırakarak hayatına son verdi.