Ana SayfaDünyaABD’den Rusya’ya ‘siber saldırı’ yaptırımı: 35 Rus diplomat sınır dışı ediliyor

ABD’den Rusya’ya ‘siber saldırı’ yaptırımı: 35 Rus diplomat sınır dışı ediliyor

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Barack Obama, seçim döneminde düzenlenen siber saldırılarla ilişkili olduğu iddiasıyla Rusya’ya karşı misilleme önlemleri açıkladı.

ABD, başkanlık seçim kampanyaları sürecinde çeşitli kurum ve kişilere siber saldırı düzenledikleri ve bilgi sızdırdıkları iddiasıyla bir dizi yaptırım kararı aldı. Yaptırımlardan en dikkat çekicisi ise 35 Rus diplomatın sınır dışı edilecek olması.

Rus diplomatlara ABD’yi terk etmeleri için 72 saat süre tanındığı bildirildi.

ABD Başkanı Barack Obama, alınan karara ilişkin şu açıklamayı yaptı:

Rus hükümetinin Amerikan seçimlerini hedef alan, Amerikalı yetkililerin saldırgan bir şekilde taciz edilmesi ve siber operasyonlarına karşı bir dizi eylem emri verdim.

Bu eylemler, Rusya hükümetine defalarca özel ve kamusal alanda yaptığımız uyarıların da neticesinde olmuştur ve uluslararası yerleşik davranış normlarını ihlal ederek ABD çıkarlarına zarar verme çabalarına verilmiş gerekli ve uygun bir cevaptır.

İki yerleşke de kapatılacak

Açıklanan yaptırımlar arasında Rus FSB ve GRU istihbarat ajanslarına yaptırım uygulanması, 35 Rus diplomatın sınır dışı edilmesi ile New York ve Maryland’de istihbarat faaliyetlerinde kullanıldığı iddiasıyla iki Rus yerleşkesinin kapatılması yer alıyor.

Amerikan yetkililere göre Rusya’nın Demokrat aday Hillary Clinton’ı yenmesi için Donald Trump’a yardım etmeye çalıştığı ABD’deki istihbarat birimlerinin ortak görüşü.

2017 Ocak ayında ABD Başkanı koltuğuna oturacak Donald Trump bu iddiaları “gülünç” olarak nitelendirmişti.

Rus yetkililer ise Obama yönetiminin Rus hükümetinin Amerikan seçimlerine etki etmeye yönelik faaliyette bulunduğu suçlamalarını reddediyor.