Ana SayfaGüncelAnayasa teklifinin 7. maddesi de kabul edildi

Anayasa teklifinin 7. maddesi de kabul edildi

HABER MERKEZİ – ‘Başkanlık sistemini’ de içeren anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinde teklifin 7. maddesi de, Meclis Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi.

‘Başkanlık sistemini’ de içeren anayasa değişiklik teklifinin TBMM Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmeleri 8. Günde devam ediyor.

Önceki görüşmelerde teklifin ilk dört maddesi ve 6’ıncı maddesi kabul edilirken, ‘yedek milletvekilliği’ni içeren 5’inci madde ise tekliften çıkarılmıştı.

Bugünkü görüşmelerde teklifin 7. maddesi de, Meclis Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi.

Kabul edilen söz konusu 7. maddede şu şekilde:

‘Türkiye Büyük Millet Meclisi belli bir konuda Meclis araştırması ve genel görüşme yapabilir; milletvekilleri yazılı soru sorabilir.

Meclis araştırması, belli bir konuda bilgi edinilmek için yapılan incelemeden ibarettir.

Genel görüşme, toplumu ilgilendiren belli bir konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülmesidir.

Genel görüşme ve Meclis araştırmasına yürütme adına herhangi bir temsilci katılamaz.

Yazılı soru; yazılı olarak en geç on beş gün içerisinde cevaplanmak üzere milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yazılı olarak soru sormalarından ibarettir.

Meclis araştırması, genel görüşme ve yazılı soru önergelerinin verilme şekli, içeriği ve kapsamı ile araştırma usulleri Meclis İçtüzüğü ile düzenlenir.

Referandum

21 maddelik anayasa değişikliği teklifinde, Cumhurbaşkanı’nın yürütmenin başı olacağı ve başbakanlığın kalkacağına dair maddeler de yer alıyor.

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı AKP’li Mustafa Şentop, olası bir referandum tarihi olarak Mart ayının sonunu ya da Nisan ayının başını göstermişti.

  Anayasa teklifi: Dört madde kabul edildi, 'yedek vekillik' tekliften çıkarıldı
  MHP'li Koçdemir: Anayasa teklifi kötü ve tutarsız; bunun adı tiranlık