Ana SayfaGüncelAslı Erdoğan’dan okurlarına kitap müjdesi: Devlet, romanımdaki eksik noktayı verdi

Aslı Erdoğan’dan okurlarına kitap müjdesi: Devlet, romanımdaki eksik noktayı verdi

HABER MERKEZİ – 133 gün cezaevinde tutulan yazar Aslı Erdoğan, tahliyesinin ardından konuştu, okurlarına henüz cezaevine girmeden önce hazırlıklarını sürdürdüğü kitabının müjdesini verdi. Erdoğan, “Birden bire devlet bana romanımdaki eksik noktayı tak diye verdi. Tuhaftır romanda kurduğum sahne bizzat o cezaevinde yaşanmış” dedi.

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nin Yayın Danışma Kurulu üyesi olduğu için tutuklanan ve 133 gün cezaevinde tutulduktan sonra önceki gün tahliye edilen yazar Aslı Erdoğan, tahliyesinin ardından konuştu.

dihaber’den Yasin Kobulan’a açıklamalarda bulunan Aslı Erdoğan, tutuklanmasını ve tahliyesini ‘şok’ olarak tanımladı.

Tutuklanmanın en korkunç yanının ne zaman çıkacağını bilememek olduğunu söyleyen Erdoğan, dışarıda olmayı ise “dünyanın tüm güzellikleri, çirkinlikleri olduğu gibi geri geliyor” sözleriyle değerlendirdi.

Tahliye olsa da 4 buçuk ayını birlikte geçirdiği koğuş arkadaşlarını cezaevi duvarları arasında bırakmanın zor olduğunu belirten Aslı Erdoğan, “Çok zor. Ne zaman bir daha bir birimizi göreceğimizi bile bilmiyoruz. Bir kapı şak diye kapanıyor ve bir daha birbirinizi görmüyorsunuz” dedi.

Aslı Erdoğan, mahkemeye geldiği sırada yaşadığı bir anıyı da anlattı:

Avukatlardan biri tıkır tıkır tıkır gözlerimin önünden geçince manikürlü elleri dikkatimi çekti. Öyle olabilmeyi özlemişim. Gardiyanların da bir yerde mahkumlara üstünlüğüdür bir yerde yaptıkları manikür ve makyajları. Kokularla girerler koğuşa ve ‘Bakın sizin sahip olmadığınız şeylere sahibiz’ derler. Bir anda acıttı içimi o topuklu ayakkabıyı giyememek. Hiç giymemiş olsam bile yasaklandı ya o, maniküre de özel bir düşkünlüğüm yok ama o an topuklu ayakkabı sesi karşısında kıskançlık tuttu beni. Çok basit şeyler. Senden o kadar çok şey alınıyor ki.

Erdoğan, yargılandığı davanın “çok tuhaf olduğunu” ifade ederken, sadece Özgür Gündem Gazetesi’nin Yayın Danışma Kurulu üyesi oldukları için tutuklandıklarını söyledi ve tamamıyla yasal bir durumun gayri resmi ilan edildiğini belirtti.

Tahliye kararını beklemediğini belirten Erdoğan, “Bu kararın verilmesinde neyin etkili olduğunu bilemiyorum” dedi ve ekledi: “Hukuk mu sonunda devreye girdi, yoksa sonradan siyaset mi devreye girdi anlamadım.”

“Hiçbir zaman siyasi bir yazar olmadım” diyen Aslı Erdoğan, “Kürt meselesinde önce Kürtlerin konuşması gerekiyor” dedi.

Cezaevine girmeden önce basıma hazırladığı kitabının anlaşmalı olduğu yayınevi tarafından basılmadığını söyleyen Erdoğan, okuyucularına ise bir müjde verdi:

Mart’tan beri kitap hazır. Biri denemeler, biri hikayeler. Şimdi onları tamamlayacağım ama ciddi bir roman yazmak için elimde çok malzeme var. Epey önce başladığım bir roman var. Cezaevi romanı diyemem, bir evlilik romanı. Ana karakteri Amerikalı biri ile evli bir araştırmacı yazar. Edebiyat üzerine doktora tezi yazıyor. Bu kadının geçmişinde kısa bir cezaevi deneyimi var. Ama çok karanlık bir delik bu. Adamın giremediği tek yer kadının hayatında o cezaevi süreci. Kadın anlatmıyor ama adamın beklediği ise işkence gibi şeyler. Ne bir aşk acısı ne de kadının beklediği bir erkek. Böyle bir hikayenin içerisinde 4-5 aylık bir cezaevi süreci var. O bölümü de yazamadım bir türlü. Sanki tam oturdu yerine. Ta yıllar önce kurduğum bir hikaye. Onu daha çok DHKP-C gibi bir koğuşta düşünmüştüm ama. Birden bire devlet bana romanımdaki eksik noktayı tak diye verdi. Tuhaftır romanda kurduğum sahne bizzat o cezaevinde yaşanmış.

Cezaevinde yeni bir hikayeye başladığını da söyleyen Erdoğan, bu hikayesinde PKK davasından cezaevi yatan 6 kadının cezaevinden tahliye edilmeleri ardından bölgeye yolculuklarını konu aldığını söyledi.

Aslı Erdoğan kitabını “İstanbul’dan başlayıp, Van’a giden bir yolculuk” sözleriyle özetledi.