Ana SayfaGüncelBelediyeden yeni evli çiftler için kitap: ‘Erkeğin reisliğine itaat etmeyen kadın dövülebilir’

Belediyeden yeni evli çiftler için kitap: ‘Erkeğin reisliğine itaat etmeyen kadın dövülebilir’

HABER MERKEZİ – Kütahya Belediyesi’nin yeni evlenen çiftlere, içinde, ‘Çalışma hayatında kadın iş yerinde kocasından daha yakışıklı erkeği görürse gönlü ona kayabilir, kırsın dizini otursun’ , ‘Sevişirken konuşursan çocuğun kekeme olur’ , ‘Kocası için süslenmeyen, erkeğin reisliğine itaat etmeyen kadın dövülebilir’ ifadelerinin yer aldığı ‘Evlilik ve Aile Hayatı’ adlı kitabın dağıtılması tepki çekti. Belediye’nin Özel Kalem Müdürlüğü Gazete Karınca’ya yaptığı açıklamada, “Allah tarafından iletilen sözler, ayet ve hadisler ışığında yazılmış bir kitap. Kitap kimsenin kişisel fikrini yansıtmıyor” dedi.

Kütahya Belediyesi tarafından yeni evlenen çiftlere dağıtılan kitabın içinde kadına şiddeti meşrulaştıran, kadın hak ve özgürlüklerini yok sayan ifadeler yer alıyor.

Hasan Çalışkan’ın yazdığı kitabı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde gündeme getirdi.

Kitabın girişinde Kütahya Belediye Başkanı AKP’li Kamil Saraçoğlu’nun ”Ebedi sevgi yolunda atılan bu ilk adımda evlatlarımıza iki cihan saadeti dilerim” ifadeleri de yer alıyor.

“Ahlak ve vicdan dışı bir kitap”

Meclis kürsüsünden AKP sıralarına kitabı gösteren Hürriyet, kitabı ‘sapık fantezi kitabı’ olarak değerlendirdi ve şunları söyledi:

Kadına davar muamelesi yapan, ‘erkek ailenin çobanıdır’ denilen, ahlak, vicdan dışı bir kitaptır bu. Okudukça tüylerim diken diken oldu. Kitap gerdek gecesinin detaylarından bahsediyor. Cinsel faydalanma hakkından, kocaya itaatten, ‘iyi kadın itaatkar olandır’ diyen, kocadan habersiz kadının dışarı çıkamamasından, kocası dövdüğünde işveli kıyafetler giyip, kocasına kahve götürüp gönlünü almasından bahsediyor.

CHP Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz ise kitabın kadını ikinci sınıf bir vatandaş ve cinsel köle olarak tanımladığını ifade etti.

“Sevişirken konuşursan çocuğun kekeme olur”

Kitapta yer alan ifadelerden bazıları şöyle:

– Erkeğin reisliğine itaat etmeyen kadın dövülebilir.

– Çalışma hayatında kadın iş yerinde kocasından daha yakışıklı erkeği görürse gönlü ona kayabilir, kırsın dizini otursun.

– Kadının çalışması faydasızdır.

– Kadının çalışması ailede krize neden olur.

– Çalışan her iki kadından biri tacize uğrar, çalışma hayatı kadının kocasına karşı olan cinsel görevini olumsuz etkiler.

– Kadın ev işinde ve kocasının hizmetini görmede maharetli olmalıdır.

– Sevişirken konuşursan çocuğun kekeme olur.

– Çok eşlilik yararlıdır, hatta huysuz karısı olan erkek kadını boşayıp başka bir erkeğe bela etmek yerine, ikinci eşi alıp ilk eşin rekabet duygularını harekete geçirip onu dize getirse daha iyi olmaz mı.

– Evin erkeği öfkelendiğinde evin hanımı hemen susmalı, özür ve af dilemeli, kocasını kızdırmamalı.

– Doğurgan ve sevimli kadınlarla evlenin ama bakire olsun.

– Kadın ölü gibi soğuk ve katı olmamalı, sıcak ve hareketli olmalı, çekici davranışlarıyla erkeğine güç ve kıvanç vermelidir. Cinsel ilişkide kadın da arzulu olmalıdır. Çünkü kadınlar arzulanmadan cinsi ilişki kurulursa çocuk ahmak olur

– Cinsel ilişki esnasında çok konuşmak da iyi bir şey değildir. Peygamberimiz şöyle buyururlar: ‘Kadınlarınızla cinsi münasebette bulunduğunuzda çok konuşmayın. Zira çok konuşmadan ötürü (sizlerde veya doğacak çocuklarınızda) dilsizlik-kekemelik oluşabilir.

“Ayet ve hadislerde yer alan ifadeler”

Özel Kalem Müdürlüğü’nden Gazete Karınca’ya yapılan açıklamada, kitabın Diyanet tarafından onaylı olduğu ve hadisler doğrultusunda yazıldığı belirtildi:

Belediye tarafında yazılmış bir kitap değil. Allah tarafından iletilen sözler, ayet ve hadisler ışığında yazılmış bir kitap. Kitap kimsenin kişisel fikrini yansıtmıyor. Kitapta kadını aşağılayıcı bir unsur yok. Devletin ve Diyanet’in onayladığı bir kitabı siz olsanız dağıtmaz mısınız? Zorlayıcı bir şey değil ayrıca bu kişi kitapta yazılanları uygun buluyorsa uygular, bulmuyorsa uygulamaz. Belediyemizin kitapla ilgili herhangi bir bağlantısı bulunmuyor.

Kütahya Belediyesi evlendirme memuru Nurullah Şen ise kitabın dağıtılmak üzere kendisine verildiğini söyleyerek kitabın içeriği ve dağıtımı konusunda herhangi bir bilgi ve yetkisinin olmadığını ifade etti.

Kitabın resmi olarak onaylı olduğunu ve her yerde satışının olduğunu belirten Şen, 2 senedir yeni evli çiftlere bu kitabın verildiğini söyledi.