Ana SayfaGüncel‘Bitlerimi Geri Verin’: Yalnız Anton’un bit arkadaşlarıyla maceraları

‘Bitlerimi Geri Verin’: Yalnız Anton’un bit arkadaşlarıyla maceraları

HABER MERKEZİ – Günışığı Kitaplığı’ndan çıkan “Bitlerimi Geri Verin”, Anton’un bit arkadaşlarıyla macerasını anlatıyor. Bu, çocuk okurlarla muhakkak buluşturulması gereken bir kitap.

Anton, saçlarından bir avuç bit yakalayıp, onlara, ‘Hoş geldiniz,’ dedi. Sonra bitlerin bir grubunu kırmızıya, öbür grubunu da sarıya boyayıp, bir BİTbol turnuvası düzenledi.


ÖZLEM ATEŞ


Pierre Elie Ferrier’in “Bitlerimi Geri Verin” isimli eseri, Günışığı Kitaplığı’ndan Azade Aslan’ın başarılı çevirisiyle raflardaki yer yerini aldı.

‘Çocuk gerçekliği’ ve ‘çocuğa görelik’ kavramlarıyla sık sık karşılaşılan kitabın adı, Türkçe yazım kurallarını cesurca alt üst ederek küçük harflerle yazılmış. Bir masumiyeti de temsil eden bu durum, kitabın yazarını okuma-yazmayı yeni öğrenmiş bir çocukmuşçasına çıkarıyor karşımıza ve kitabın ‘çocuklara göre’ olduğunu müjdeliyor.

Puntoların arasına serpilen ve aslında bit olduğu anlaşılan noktacıklar ise biçim ve içerik arasındaki bütünlüğü sağlıyor. Öyle ki hemen ön kapakta yer alan görselde de zafer kazanmış sarı bir kafada konumlanmış bir bit ordusuyla karşılaşıyoruz. Peki, bu neyin zaferidir?

Çocuk kitapları için olmazsa olmaz olan ‘merak’ duygusunu barındırıyor kitap. Öyle ki okur da merakla açıyor sayfaları. Çocukların anlam evreninde ‘oyun’ anlamına gelen devinim kitabın başından sonuna dek kendini belli ediyor.

Anton’un ‘yalnızlığı’

“Bitlerimi Geri Verin”, lüks içinde ve teknolojiyle donatılmış bir dairede yaşayan, anne ve babası çalışan bir ailenin tek çocuğu olan Anton’un ‘yalnızlık’ hikayesidir. Aslında Anton, insanı yalnızlığa sürükleyen kent yaşamının mağdurlarındandır.

Bir gün kafası karışan Anton, kafası kaşınmaya başladığında ise artık yalnız olmadığını anlar. Onun artık milyonlarca bit dostu vardır! Anne ve babanın iş yoğunluğu nedeniyle Anton’un ihtiyaçlarına cevap olamayışları da bir nihayete varmıştır: Geceleri ona masal okuyan bitleri vardır artık.

Sezdirerek öğretmek

Kitapta çocuk edebiyatının olmazsa olmazlarına çok sayıda örnek var. Çocuklara sürekli bir şey öğretme kaygısıyla yanıp tutuşma halimiz çocuk edebiyatına da sirayet etmiş durumda. Oysa yazınsal değeri olan bir eser çocuğa sezdirerek öğretir çocuğa. “Akşam yatmadan dişlerini fırçala” demez misal ve dememeli de.  İşte “Bitlerimi Geri Verin” tam da böyle bir eser. Kitapta sezdirerek davranış öğreten onlarca örnek var.

Ayrıca kitapta çocuğun dil gelişimi için tekerlemeler ve deyimlerin de bolca kullanıldığını görüyoruz. Bit kelimesi yer yer kelimelere yerleştirilerek kullanılmış. Örtük anlatıma örnek olan bu tarz, okura sorumluluk veriyor.

Toplumsal cinsiyet

Ancak yazarın okul müdürlüğünü bir erkeğe, öğretmenliği ise bir kadına vermesi toplumsal cinsiyet açısından bir ezbere işaret.

Kitabın görselleri

İtiraf edelim ki çoğumuz bitlerden tiksiniriz. Ancak kitaptaki görsellerde yer alan bitler, insanoğlunun en keyifli ruh durumuyla resmedilerek kişileştirilmiş. Yeni bir gerçeklik yakalanmış. Öyle ki kitabı okuduktan sonra bitlerden tiksinmeyeceksiniz diyebilirim.

Bu kitapta çocukta bırakılmak istenen etki, kaynağını insana, doğaya ve yaşama ilişkin bir sevgiden alıyor. Ele alınan olaylar çocukların gülmesine, heyecanlanmasına ve düş kurmasına olanak sağlıyor. Askeri eğitim sistemine yönelik eleştirilerin yer aldığı bu kitap mutlaka çocuklarla buluşturulmalı.

Kitaptan ‘tadımlık’ bir bölüme buradan bakabilirsiniz.

Previous post
Diyarbakır ve İstanbul’da gazetecilere gözaltı
Next post
Rusya Savunma Bakanlığı'na ait uçak düştü