Ana SayfaGüncelSergi: ‘Bitmeyen Bir Yolculuk: Gide Gide Fikret Otyam’ın Ardından’

Sergi: ‘Bitmeyen Bir Yolculuk: Gide Gide Fikret Otyam’ın Ardından’

HABER MERKEZİ – Fikret Otyam’ın 90. doğum gününde sanatçının anısına “Bitmeyen Bir Yolculuk: Gide Gide Fikret Otyam’ın Ardından” adlı bir sergi düzenleniyor. Bugün başlayan sergide 44 sanatçının fotoğrafı yer alıyor.

Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında hayatını kaybeden yazar, ressam ve fotoğrafçı Fikret Otyam anısına kızları Elvan Baransel, İrep Otyam Bilgiç ve Döne Otyam’ın girişimleriyle, Beşiktaş Belediyesi’nin desteği ve sanatçı dostlarının işbirliğiyle bir sergi hazırlandı.

“Bitmeyen Bir Yolculuk: Gide Gide Fikret Otyam’ın Ardından” başlığıyla düzenlenen sergi bugün itibariyle görülebilir.

Ardında geniş bir resim, kitap ve fotoğraf arşivi bırakan Otyam anısına düzenlenen sergide 44 sanatçının fotoğrafı yer alıyor.

Fotoğraf tarihçisi Engin Özendes ve sanat tarihçisi Fırat Arapoğlu’nun yazılarının bulunduğu bir katalog da sergiyi belgeliyor.

Otyam’ın “Gide Gide” kitap serileri ve fotoğraflarından ilham alınarak oluşturulan sergi 3 Ocak’a kadar Fulya Sanat’ta görülebilir.

Sergide Ara Güler’den Nuri Bilge Ceylan’a pek çok önemli ismin fotoğrafı bulunuyor.

Sergiye katılan sanatçılar

Abdurrahman Antakyalı, Ahmet Elhan, Ahmet Öner Gezgin, Ali Şentürk, Alper Aydın, Ara Güler, Burak Şenbak, Cengiz Akduman, Çerkes Karadağ, Coşkun Aral, Deniz Aktas, Dilan Bozyel, Emre Zeytinoğlu, Ersin Alok,  Ferhat Özgür, Gültekin Çizgen, Hakan Irmak, Halim Kulaksız, Haluk Uygur, Hasan Pehlevan, Hüseyin Ezer, Jak Baruh, Kemal Cengizkan, Mehmet Mutaf, Mehtap Baydu, Merih Akoğul, Mesut Alp, Murat Germen, Necla Rüzgar, Nevzat Sayın, Nuri Bilge Ceylan, Orhan Cem Çetin, Ozan Sağdıç, Özcan Yurdalan, Renan Kaleli, Sami Güner, Serkan Taycan, Sıtkı Fırat, Sıtkı Kösemen, Sinan Koçaslan, Şahin Kaygu, Volkan Aslan, Volkan Kızıltunç, Yasemin Semercioğlu

Fikret Otyam

1926 Aksaray doğumlu Fikret Otyam, eski adıyla İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi Yüksek Resim Bölümü’nden 1953 yılında mezun oldu. İki yıl Çallı İbrahim’den ders alan Otyam, öğrencilik yıllarında gazeteciliğe başladı. 1950’lerde ünlü yazarların/şairlerin kitaplarının kapak ve iç resimlerini yaparak çalışmalarını sürdürdü, ancak sergi açmadı. 1953 yılında Dünya Gazetesi Yazı İşleri Müdür Yardımcısı iken işvereni Falih Rıfkı Atay’ın desteği ile Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerinde yaptığı fotoğraflı röportajları büyük ilgi topladı. Bu çalışmalarını Cumhuriyet Gazetesi’nde de sürdürdü

“Toprak” adlı senaryosu filme alındı; “Mayın” adlı oyunu Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) tarafından sahnelendi. O tarihe kadarki grup sergilerinden sonra 1975 yılında ilk kişisel sergisini açtı. Başta ülkemiz olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde çektiği fotoğrafları “Fotoğraflarla Gide Gide” ana başlığıyla uzun yıllar sergiledi. Otyam, 1979 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nden kendi isteğiyle emekli olarak eşi iç mimar-fotoğraf sanatçısı Filiz Otyam ile birlikte Antalya’nın Gazipaşa ilçesine yerleşti. Bu tarihten sonra kendini tamamen ana mesleği resme verdi. Aynı zamanda, yabancı dillere de çevrilen, pek çoğu ödüllü elliye yakın kitabı bulunmaktadır.

Otyam 9 Ağustos 2015’te hayatını kaybetti.