Ana SayfaGüncelBozdağ’dan HDP’li Beştaş’a: Kati Piri kim, örgütün elemanı mı?

Bozdağ’dan HDP’li Beştaş’a: Kati Piri kim, örgütün elemanı mı?

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş Meclis’te, cezaevlerindeki işkence iddialarını araştırmak isteyen AP Türkiye Raportörü Kati Piri’nin engellendiğini hatırlattı, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtı şu oldu: “Kati Piri kim? Örgütün elemanı mı?”

Bekir AVCI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, 2017 bütçe görüşmelerinde konuştu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a HDP’lilerin tutuklanmasını sordu.

Cezaevlerindeki işkence iddialarını da soran Beştaş, Bozdağ’ın “Hepsi yalan!” çıkışı üzerine Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri’nin işkenceyi araştırmak için Türkiye’ye geldiğini ancak engellendiğini anımsattı.

Bu sırada Adalet Bakanı Bozdağ ise “Kati Piri kim? Örgütün elemanı mı?” dedi.

Bu konuşma TBMM tutanaklarına da yansıdı.

HDP Genel Merkezi de söz konusu diyaloğu Twitter hesabı üzerinden şöyle paylaştı:

 

Bozdağ’ın tutanaklara da yansıyan o sorusu

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Adana) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Sayın Adalet Bakanı ısrarla yalan ve iftirada bulunduğumuzu iddia etti. Bizce işkence iddialarına “yalan ve iftira” demek asıl büyük suçu oluşturuyor çünkü şu anda Türkiye’nin bütün cezaevlerinde, gözaltı tutulma merkezlerinde sistematik bir şekilde işkence yapılmaya devam ediliyor.

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) – Onların hepsi yalan! Hepsi yalan!

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) – Somut örnek mi istiyorsunuz? Manisa Cezaevinde Semih Elitaş. Ve size soruyoruz; Birleşmiş Milletler İşkence Raportörü geçen hafta geldi, Nils Melzer, çok ciddi bir rapor hazırladı ve darbeden sonra Türkiye’de işkencenin ciddi bir şekilde arttığını gösterdi. Kati Piri, Türkiye cezaevlerinde inceleme yapmak için geldiğinde engellendi.

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) – Kati Piri kim? Örgütün elemanı mı?

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) – Human Rights Watch’un tutulma yerlerinde işkence yapıldığına dair ciddi bir raporu mevcut ve kamuoyuna yansıdı. Yine, Uluslararası Af Örgütü “Amnesty International” işkence konusunda rapor yayınladı. Komik bir şey söylemiyorum Sayın Bakan.

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) – Gerçekleri söylemiyor, onlar gerçekleri söylemiyor.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) – Günay’da bizim meslektaşımız avukat olarak gittiğinde Maltepe Cezaevinde işkenceye maruz kaldı ve kafası kırıldı.

SALİH CORA (Trabzon) – Provokatif konuşuyorsun.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) – Ayrıca, ben burada söz aldığımda açıkça söyledim. Şu anda 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kaç tane cezaevi personeli görevden alındı, kaç müdür tutuklandı, kaçının işine son verildi? Bunun yanıtını da öğrenmek istiyoruz. Ayrıca, uluslararası mahkemelere göre tecritte, yani bütün bu işkencelerin yanında, bir işkencedir.

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) – Tecrit yok.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) – Şu anda bizim eş başkanlarımız dâhil tecritte tutuluyor. “Bunun talimatını verdiniz mi?” diye sormuştuk. Eğer verdiyseniz bu suçu siz işliyorsunuz, vermediyseniz buradan düzeltmenizi bekliyoruz.

Hasta tutsakların orada ölüme terk edilmeleri meselesi de hâlâ çözülebilmiş bir mesele değil. “Türkiye’de işkence yoktur.” demekle işkence ortadan kalkmıyor. Neredeyse uluslararası örgütlerini de terör örgütü ilan edeceksiniz.

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) – Yalan söylemekle işkence olmuyor.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) – Sınır ötesi terör örgütleri icat ediyorsunuz. Gerçekten bunun kabul edilebilir hiçbir yanı yoktur. (HDP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkürler Sayın Beştaş.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yahudi halkından azlime dair mektup - Bertell Ollman
Sonraki Haber
'Katledilen kadınlar isyanımızdır: Bir kişi daha eksilmeyeceğiz'