Ana SayfaÇeviriBüyükelçi’ye suikastın Rusya-Türkiye ilişkilerine yansımaları neler olabilir?

Büyükelçi’ye suikastın Rusya-Türkiye ilişkilerine yansımaları neler olabilir?

HABER MERKEZİ – Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un başkentte uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin Türkiye-Rusya ilişkilerine nasıl yansıyacağı merak konusu. Duruma dair olasılıkları yazan Foreing Policy dergisi, olayın Rusya ve Türkiye ilişkilerinde çoktan var olan kırılganlığı tetikleyeceği, bu sebeple de Rusya’nın Türkiye üzerindeki ekonomik yaptırımları artırabileceği yorumunda bulundu. Haberde durumun Halep’teki ateşkesi de bozabileceği ve Suriye’nin başka yerlerinde yeni çatışmalara neden olabileceği belirtildi.

Çeviri: Lokman Sazan


ABD’de de yayınlanan Foreing Policy dergisi Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov’un başkentte uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Rusya’nın bu saldırıya nasıl tepki verebileceği ve yaşanması muhtemel olasılıkları sıraladı.

Robbi Grammer ve Emily Tamkin imzalı haberde “Ankara ve Moskova ilişkilerinin son bir yıllık ilişkisine ve yüzyıllardır süren tarihi rekabet ve düşmanlığa bakıldığında ve aynı zamanda Suriye’deki iç savaş katliamındaki dış politikalarına bakıldığında akıllarda tutulması gereken birkaç olası senaryo var” yorumu yapılarak olasılıklar şöyle sıralandı:

1) Rus Hackerlar Türkiye’yi hedef alabilir:

Rusya’nın siber saldırılarla diğer ülkelerde iç siyasi sıkıntıya neden olan bir tutum sergileyen bir ülke eğilimine sahip olduğu biliniyor. (ABD örneği) . Türkiye zaten bu tür saldırılarla karşı karşıya kalmıştı; 7 Aralık’ta Enerji Bakanı ve Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın 57.000 adet yazışmalarının Wikileaks tarafından yayınlanması gibi. Rusya’daki siber güçler, geçmişte saldırı yapmış Wikileaks’le işbirliği yaparak Türkiye’yi hedef alabilir ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yörüngesinde bulunan insanların daha kötü sırlarını açığa çıkarabilir.

2) Rusya ve Türkiye ilişkilerinde çoktan var olan kırılganlık, Türkiye üzerindeki ekonomik yaptırımları tekrarlayabilir:

Bu durum Türk F-16’larının Kasım 2015’te Rus uçağını düşürdükten sonra yaşanmıştı. Türk F-16’ların Rus uçağını düşürmesine karşılık Rusya Türkiye’nin bir çok malına ambargo uygulamış ve Türk ihracatı 737 milyon dolar düşmüştü. Ayrıca iki ülkenin stratejik ortaklığının bir parçası anlamına gelen Türk akımı doğalgaz boru hattı askıya alındı. Bu durum Erdoğan’ın Haziran 2016 da özür dilemesine kadar değişmedi.

3) Suikast hem Rusya hem de Türkiye’ye karşı daha çok demokrasi için baskı aracı olarak kullanılır:

Erdoğan Temmuz ayında kendi hayatına da kast edilen başarısız bir darbe girişimi yaşadıktan sonra binlerce kişiyi tutukladı. Putin ise Çeçenistan’daki itaatsizliğe karşı sert önlemler alarak iktidara geldi. Her ne olursa olsun, yapılan suikast Rus ve Türk toplumunda iyiye alamet olarak algılanmaz.

4) Halep’teki ateşkes bozulur:

Türkiye ve Rusya, Suriye’deki iç savaşta karşı karşıya olmalarına rağmen sivillerin Halep’ten ayrılmalarına izin veren son ateşkesin sağlanmasına katkıda bulundular. Suikast ateşkesin yeniden bozulmasına neden olabilir ya da Suriye’nin başka yerlerinde yeni çatışmalara neden olabilir.

  Taştekin: Eğer Ruslar Ankara'yı sorumlu tutarsa bu işin sonu felaket olur
  Rusya'nın Ankara Büyükelçisi silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti