Ana SayfaDünyaCinsel saldırı soruşturmalarını aydınlatmak için yeni yöntem araştırması

Cinsel saldırı soruşturmalarını aydınlatmak için yeni yöntem araştırması

HABER MERKEZİ –  Central Florida Üniversitesi’nden Dr. Candice Bridge 11 öğrencisiyle birlikte, DNA sıvısı bulunamayan tecavüz zanlılarını farklı beden sıvılarından tespit etmek için yeni tıp teknolojileri üzerine çalışma başlattı.

Central Florida Üniversitesi’nde kimya dalında asistan olan Dr. Candice Bridge, 11 öğrencisi ile birlikte cinsel saldırı zanlılarının DNA kanıtı olmadan farklı bir beden sıvısı ile tespiti için yeni bir çalışma başlattı.

Hazırladığı projeyi Amerikan Adalet Enstitüsü’ne sunarak 324 bin dolarlık araştırma ödülünü alan Bridge, tecavüz soruşturmalarında kullanılan adli tıp yöntemlerini geliştirmeyi amaçlıyor.

Bridge 11 öğrencisiyle birlikte, DNA kanıtının olmadığı durumlarda cinsel saldırı  faillerini farklı beden sıvılarından tespit etmek için kullanılabilecek yeni adli tıp teknolojileri üzerine araştırma yapıyor.

Ayrıca Bridge, Orlando Public Defender’s Office (Kamu Avukatlığı Ofisi) ile birlikte savcılık ve savunma avukatlarının adli tıp verilerini sağlıklı analiz edebilmeleri için kullanabilecekleri kaynak bir web sitesi hazırlayacak.

Dr. Brigde şunları söylüyor:

Bu araştırma kolu artık daha da mühim hale gelmiştir; hele de giderek artan sayıda tecavüzcünün DNA izlerini saklayabildiğini ve pek çok failin böylece serbest gezdiğini düşünürsek.

Dr. Bridge’in araştırması adli tıp alanında farklı yöntemler geliştirmekle kalmayacak, bunları yaygınlaştırmak için de yeni fırsatlar sağlayacak.

NPR’ın bu sene Ocak ayında yayınladığı bir programa göre ABD’de tecavüz vakalarına ait adli tıbba yollanmamış on binlerce örnek var. Yani sorun sadece DNA izlerinin saklanabilmesinden ibaret değil, kanıtın mevcut olduğu davalarda da laboratuvar, materyal ve araştırmacı eksikliğinden ötürü pek çok mağdurun adalet arayışı dermansız bir beklemeye alınmış durumda.