Ana SayfaBilim ve TeknolojiCüce gezegen Ceres’in karanlık bölgesinde buzul izleri keşfedildi

Cüce gezegen Ceres’in karanlık bölgesinde buzul izleri keşfedildi

HABER MERKEZİ – NASA’nın Dawn keşif uydusu, Ceres gezegeninin eksen eğikliği nedeniyle karanlıkta kalan kutup kraterlerinde bölgesinde buzulların olduğunu belirledi. 

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) Dawn keşif uydusunun cüce gezegen Ceres’in yörüngesinden çektiği yüzey fotoğraflarında, eksen eğikliği sebebiyle karanlıkta kalan kutup bölgesinde büyük miktarda buzul birikimi gözlemlendiği belirtildi.

NASA’nın California’daki Jet Tahrik Laboratuvarından yapılan açıklamada, Dawn’ın çektiği fotoğraflar üzerinde detaylı inceleme yapan Alman Max Planck Güneş Sistemi Araştırma Enstitüsü’nden bir ekip, kuzey kutup bölgesinde daima gölgede kalan 634 krateri incelediği ifade edildi.

İnceleme yapan ekip, karanlık alanların detaylı radyasyonunu analiz ederek kraterlerin tamamında buzul yansımaları olduğunu belirledi.

“Gezegen yüzeyinin altında okyanus olabilir”

Ceres, Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında yer alıyor. Cüce gezegen ayrıca Ay ve Merkür’den sonra gölge alanlarında kalıcı buzullar gözlenen üçüncü gök cismi oldu.

Baş araştırmacı Doktor Thomas Platz elde edilen bulgulara dair şunları söyledi:

Keşfedilen krater buzulları, Ceres’in kabuğunda suyun varlığını gösteriyor. Şimdi de gezegen yüzeyi altında bir okyanus olup olmadığını araştırıyoruz. Eğer böyle bir okyanus varsa, burada yaşam izleri olabileceğini varsayabiliriz.

Gezegen Ceres’in gök taşı yağmurlarıyla gezegene taşınan su ve buzu, milyarlarca yıldır soğukta kalan krater tabanlarında biriktirdiği tahmin ediliyor.