Ana SayfaGüncelCumhurbaşkanlığı: Koalisyon’un El Bab’a hava desteği vermemesi kabul edilemez

Cumhurbaşkanlığı: Koalisyon’un El Bab’a hava desteği vermemesi kabul edilemez

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin Bab operasyonuna uluslararası koalisyonun hava desteği vermemesine tepki gösterdi. Ancak ABD operasyonun henüz başlarında bu operasyonun Türkiye tarafından “bağımsız” bir şekilde başlatıldığını söylemiş ve bu nedenle uluslararası koalisyon güçlerinin operasyona hava desteği vermeyeceğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin “Fırat Kalkanı” adıyla Suriye’ye düzenlediği operasyonun El Bab ayağına uluslararası koalisyonun hava desteği vermemesinin ‘kabul edilemez olduğunu’ söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü şöyle konuştu:

Bin 900 kilometrekarelik alan DEAŞ’ten temizlenmiştir. Bu barbar terör örgütüyle mücadelemiz kararlılıkla devam ediyor. Uluslararası koalisyonun hava desteği konusunda üzerine düşeni yapması gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyoruz.

El Bab çevresinde yürüttüğümüz Fırat Kalkanı Harekatı’nın son aşaması, DEAŞ’la mücadele şemsiyesi altında bir mücadeledir. Her seferinde DEAŞ’la mücadele konusunda Türkiye’ye birtakım eleştiriler getiren çevrelerin, Azez-Cerablus hattı, Dabık ve El Bab noktasında yürütülen operasyonlara gerekli desteği vermemesi kabul edilemez.

Son bir haftada El Bab çevresindeki çatışmalar ve operasyonlar yoğunluk kazandı. Burada özellikle sivil kayıpların olmaması için Türk Silahlı Kuvvetlerinin büyük bir hassasiyet gösterdiğinin altını çizmek isterim.

Bu terör örgütünün sahadaki çeşitli hareketliliğiyle ilgili, istihbarat birimlerimiz, Genelkurmay Başkanlığımız çalışmalarını yürütüyor ve tedbirlerini alıyorlar. Sahada ne tür hareketlilik yaparlarsa yapsınlar, bu konuda Türkiye’nin kararlılığı tam bir şekilde devam edecektir, bu operasyon tamamlanacaktır.

ABD ‘destek yok’ demişti

IŞİD’e karşı koalisyonun öncülüğünü yapan ABD tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin Bab’a yönelik operasyonu için “Koordine edilmemiş askeri faaliyetleri IŞİD’e karşı sergilenen genel çabaya faydalı ve yapıcı görmüyoruz” denilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby operasyona uluslararası koalisyon güçlerinin hava desteği vermediğini çünkü operasyonun Türkiye tarafından “bağımsız” bir şekilde başlatıldığını söylemişti.

Yine ABD Savunma Bakanlığı da benzer bir açıklama yapmış, ABD’li Albay John Dorrian da operasyonun Türkiye tarafından “bağımsız” bir şekilde başlatıldığını ifade etmişti.

Dorrian ayrıca ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde Türkiye ve birlikte hareket ettiği gruplara destek için gönderdiği bazı özel güçlerini de çektiğini açıklamıştı. Amerikalı sözcü, “Bu, onların aldığı ulusal bir karar” demişti.

  ABD'den El Bab operasyonu açıklaması: 'Faydalı ve yapıcı görmüyoruz'
  ABD'den Türkiye'nin El Bab operasyonuna destek yok: Güçlerimizi çektik
Previous post
Kızıl Ordu Korosu'nun başvokali Ananyev uçak kazasından son anda kurtuldu
Next post
Sistematik şiddete maruz bırakılan kadın eşi tarafından öldürüldü