Ana SayfaÇalışma YaşamıDesigners United Initiative: Soma ve Suriyeli kadınların emekleri tasarımla buluşuyor

Designers United Initiative: Soma ve Suriyeli kadınların emekleri tasarımla buluşuyor

HABER MERKEZİ – Kadınlar için projeler üreten Designers United Initiative, Soma’daki madenci ailelerinden kadınlar ve Suriyeli göçmen kadınlarla yürüttüğü projelerle kadınların hayatlarına yeni fırsatlar sunuyor. Kadınlar Soma Artisans ve Palmyra Design projeleri ile hem geleneksel el sanatlarını yaşatıyor hem de ekonomik olarak kazanç sağlıyor.

PELİN ÖZKAPTAN

Kadınlara yönelik projeler üreten kolektif bir girişim olan Designers United Initiative (DUI), Soma’daki madenci ailelerinden kadınlarla Soma Artisans, Suriyeli göçmen kadınlarla birlikte ise Palmyra Design projesini yürütüyor.

Tasarım ve kadını buluşturan projenin danışmanlığını  Karaca Murat Erdem üstleniyor.

Proje; Anatolian Artisans, Turkish Philantrophy Fund, The Poverty Alleviation Fund, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Small Project Istanbul işbirliğiyle hayata geçiriliyor.

DUI, özellikle kadınların geleneksel el sanatlarını günümüz koşullarında sürdürülebilir gelir elde etmek için kullanmasını amaçlıyor.

Alanında çok iyi tasarımcılar ve zanaatkarlar ile iş birliği içinde olan proje başına yılda 2-6 defa atölye çalışmaları düzenleniyor. Aynı zamanda düşük gelirli el sanatçılarına ekonomik destek sağlamak adına ürün geliştirme, mikro işletme idaresi eğitimi ve pazarlama alanlarında eğitim desteği de sunuluyor.

Soma Artisans: Soma’lı Kadınların el emeği

Anatolian Artisans öncülüğünde, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Soma Şubesi’nin de desteğiyle bir araya gelen kadınlar, Soma Artisans markasıyla el emeği ürünler tasarlıyor ve üretiyor.

Kadınlar, uluslararası el sanatları projelerinde başarılı tasarım çalışmaları yapmış olan Claire Burkert ve Susie Vickery ile atölye çalışmalarına katılarak eğitim aldılar.

Projede yer alan kadınların çoğunun eşi Soma maden faciasından yaralı kurtulmuş.

Anadolu el sanatlarının çeşitli yönlerini, özellikle tığ ve oya işlerini yansıtan çalışmalar yapan kadınlar ayrıca çocukların çizimlerini ürünlerine yansıtıyor.

Proje kapsamında üretilen ürünler NYNOW ve Santa Fe International Folk Art Market gibi dünyanın en büyük ve saygın fuarlarında sergileniyor ve pazarlanıyor.

Soma Artisans ürünlerini aşağıdaki adreslerden temin edebilirsiniz:

-İstinye Park ve Zorlu Center’daki Beymen mağazalarının çocuk reyonlarında,
-Bebek Envai’de
-Şişhane Adahan Ark of Crafts’da satışa sunuluyor.
-Aynı zamanda Facebook ve Instagram’dan da sipariş ve özel sipariş (@somaartisans / [email protected])

Mülteci kadınlar için umut: Palmyria Design

Ülkelerindeki savaş nedeniyle göç etmek zorunda kalan Suriyeli kadınlar da Palmyria Design kapsamında ekonomik kazanç sağlayabiliyor.

Kadınların ürünleri Türkiye ve ABD’deki mağazalarda satışa sunulacak.

Suriyeli mültecilerin temel ihtiyaçlarına yönelik doğrudan yardım projelerinin dolduramadığı bir boşluğu doldurmayı hedefleyen projede Small Projects Istanbul Derneği aracılığı ile ulaşılan 25 mülteci kadınla tasarım ve üretim gerçekleştiriliyor.

Designers United Initiative

Tasarımı eğitimle birleştiren, uluslararası sivil toplum kuruluşlarından ve tasarımcılardan oluşuyor.

Previous post
Bodrum'da GDO'lu ürünlere ve ithal tohuma karşı 'doğal ve yerli' üretim
Next post
'Tayyip kaç kadınlar geliyor' sloganına 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' soruşturması