Ana SayfaGüncelDilbilimci Necmiye Alpay: Büyüleyici Kürtçeyi öğrenmeye devam edeceğim

Dilbilimci Necmiye Alpay: Büyüleyici Kürtçeyi öğrenmeye devam edeceğim

 

HABER MERKEZİ – Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyesi Necmiye Alpay, ülkedeki politikanın gazeteci ve yazarlara hayat hakkı tanımadığını söyledi “Büyük cesaretlere ihtiyacımız var” dedi. Artık özgür olan Alpay, “Büyüleyici ve çok hoşuma giden Kürtçeyi öğrenmeye devam etmek istiyorum” diye konuştu.

OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nin Yayın Danışmanı olduğu için 121 gün cezaevinde tutulan ve önceki gün tahliye olan dilbilimci yazar Necmiye Alpay, Cumhuriyet ve dihaber’e açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’a konuşan Alpay, “Dün yaşadıklarım ve bugün devam eden her şey çok sarsıcı” derken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Susturucağız, yok edeceğiz” şeklindeki sözlerini anımsattı ve “İyi gitmiyor. Büyük cesaretlere ihtiyacımız var” dedi.

Tutuklanmalarının hukuki mantık içerisinde değil siyaseten olduğunu ifade eden Alpay, muhaliflerin her türlü bela ile karşılaştıklarını ifade etti.

12 Eylül döneminde bir dönem Mamak’ta tutuklu bulunan Alpay, OHAL döneminde cezaevlerindeki durumun daha kötüye gittiğini de söyledi:

OHAL’le beraber görüşler kısıtlanıyor, kitaplar verilmiyor, sayımlar giderek askeri yapıya dönüştürüyor. En korkunç olay ise geçen günlerde yaşanmış. Koğuş arkadaşlarımız anlattı. Üç Cumartesi Annesi’nin kesinleşmiş üç aylık cezaları varmış. Cezaevine girerken, uzun süredir gözükmeyen bir uygulamaya, çıplak aramaya maruz kalmışlar. Kötüye doğru gidişin en uç örneği. Buradaki kadınlar şartları çok zor olan Kandıra Cezaevi’ne gönderilme tehdidiyle karşı karşıya…

Cezaevindeyken nelere özlem duyduğunu da anlatan dilbilimci Necmiye Alpay, şunları anlattı:

Sokakta özgürce yürümeyi, denizi, sinemaya, sergiye gitmeyi, insani olan her şeyi çok özledim… Yarım kalan çalışmalarım büyük ölçüde bilgisayarda yapılabilecek şeylerdi. Kitap çalışmalarımın dosyaları bilgisayardaydı. Cezaevinde bilgisayar kullanabilmek için Adalet Bakanlığı’ndan özel izin almak gerekiyor. İzin almak çok zor.

Alpay ayrıca yarım bıraktığı kitabıyla ilgileneceğini de söyledi.

dihaber’den Necla Demir’e de açıklamalarda bulunan Necmiye Alpay, “Şimdi ne yapacaksınız?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

Büyüleyici ve çok hoşuma giden Kürtçeyi öğrenmeye devam etmek istiyorum.

Özgürlüğün kendi için anlamı da sorulan Alpay, şunları kaydetti:

Cezaevinde iki demirin arasında uyudum. Ayağım demirde kafam demirde bir şekilde uyuyordum. Demir olmayan bir yatakta yatmak, demir olmayan bir tuvalet kapısını açmak özgürlüktür. Ama özgür sözü de başka bir şeydir. Örneğin Ahmet Şık tutuklandı. Bunları okumak hiç özgür hissettirmiyor.

Necmiye Alpay kapatılan Özgür Gündem gazetesinin önünde
Fotoğraf: Necla Demir