Ana SayfaEkonomiDoğalgaza zam mı geliyor?

Doğalgaza zam mı geliyor?

HABER MERKEZİ – Rus enerji şirketi Gazprom, petrol fiyatlarında yaşanan artışın doğalgaz fiyatlarına da yansıyacağını duyurdu. Zamların, doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu Rusya’dan karşılayan Türkiye’yi de oldukça etkileyeceği tahmin ediliyor.

Rus enerji şirketi Gazprom’un İcra Komitesi Başkanı Aleksey Miller, petrol fiyatlarında yaşanan artışın doğalgaza da zam olarak yansıyacağını belirtti.

Rus devlet kanalı Rossiya 24’e açıklamalarda bulunan Miller, gelecek yılın ilk çeyreğinde dünyaya ithal edecekleri doğazlgaz fiyatlarında artış yaşacağını söyledi.

Miller ayrıca şunları ifade etti:

Son yıllarda, spot piyasada gaz fiyatları, kontrat fiyatlarından daha yüksekti. Petrol fiyatlarındaki yükselişle birlikte kontratlı gaz fiyatlarında da yukarı yönlü bir trend başladı. Petrol fiyatlarında yaşanan yukarı yönlü trend, doğalgaz fiyatlarına da yansıyacak

Miller, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gönderilen doğalgaz konusuna dair gelecek kış döneminde Avrupa ve Türkiye’ye yapılan doğalgaz sevkıyatıyla ilgili önemli risklerin bulunduğunu vurguladı.

Avrupa, doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 15’ini, Türkiye de yaklaşık yüzde 30’unu Ukrayna üzerinden gelen boru hatlarıyla Rusya’dan ithal ediyor.