Ana SayfaEkonomiDolar ve euro rekorlarını sürdürüyor: ‘TL’nin değer kaybının ana sebebi OHAL uygulamaları’

Dolar ve euro rekorlarını sürdürüyor: ‘TL’nin değer kaybının ana sebebi OHAL uygulamaları’

HABER MERKEZİ – JCR Eurasia Rating Türkiye Başkanı Orhan Ökmen, “TL’nin değer kaybındaki ana gerekçe uluslararası gelişmeler ve dış nedenler değildir. Tamamen darbe girişimi sonrasında oluşturulan iç siyaset yapısına ve OHAL uygulamalarına ilişkin unsurlar TL’nin değer kaybının ana sebepleridir” dedi.

Türk Lirası’nın (TL) değer kaybı artarak sürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faizlerin düşürülmesi çağrısında bulunurken döviz kurlarındaki dalgalanmaya ilişkin ise ‘teğet geçecek’ ifadesinde bulundu. Erdoğan’ın faizi düşürme çağrısı sonrası dolar/TL 3.59’u da aşarak yeni rekor kırdı. Euro/TL ise 3.80’in üzerine çıkarak rekor kırdı.

Hükümet yetkililerinin bu değer kaybına ilişkin yaptıkları açıklamalarda “Türkiye’nin iç sorunları”ndan kaynaklanmadığını söyleseler de JCR Eurasia Rating Türkiye Başkanı Orhan Ökmen, TL’nin değer kaybında ana gerekçe dış nedenlerden değil OHAL uygulamalarına ilişkin unsurlardan kaynaklandığını belirtiyor.

Ökmen, Bloomberg’de yer alan açıklamasında TL’nin değer kaybetmesini şöyle yorumluyor:

ABD seçim sonuçlarının ekonomi politikalarının yönü ve içeriği üzerinde yarattığı belirsizlik kapsamında gelişmekte olan ülkelere yönelik risk algısının değişmesi ve Fed faiz artırımı beklentilerinin etkileri de sermaye çıkışlarının ve TL’nin kırılganlık şiddetini yükseltmekle beraber, TL’nin değer kaybındaki ana gerekçe uluslararası gelişmeler ve dış nedenler değildir. Tamamen darbe girişimi sonrasında oluşturulan iç siyaset yapısına ve OHAL uygulamalarına ilişkin unsurlar TL’nin değer kaybının ana sebepleridir.

Numan Kurtulmuş ne demişti?

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 28 Kasım’da gerçekleşen Bakanlar Kurulu sonrası şöyle konuşmuştu:

Türk lirasının değer kaybetmesi Türkiye’nin iç sorunları nedeniyle değildir. Trump’ın ülke yönetiminde yapacağı değişikliklere ilişkin beklenti farklılıklarından doğan bir türbülans var. Biz iyimseriz, dolar belli bir süre sonra belli bir zemine düşecektir.

  Kurtulmuş: OHAL, gerektiği kadar ilan edilecek

‘OHAL kaldırılmalı’

Öte yandan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, dün gerçekleşen TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada OHAL’in kaldırılması uyarısında bulunmuştu:

OHAL uygulamaları ekonomide güven kaybına neden oluyor. OHAL’in bir an önce kaldırılmasını bekliyoruz. KHK ile yönetimin sonuna gelinmesini bekliyoruz. Türkiye’nin normalleşmeye ihtiyacı var.

  TÜSİAD: OHAL kaldırılmalı, KHK ile yönetimin sonuna gelinmeli
  EKK son iki haftada 3. kez toplanıyor

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şirvan'daki madende çalışan işçiler gerekçesiz işten çıkartıldı
Sonraki Haber
'Teğet geçecek' diyen Erdoğan'dan faizleri düşürün çağrısı