Ana SayfaÇeviriEş başkanlık NYT’de: ‘Kürtlerin inşa ettiği toplumsal cinsiyet eşitliği tehlikede’

Eş başkanlık NYT’de: ‘Kürtlerin inşa ettiği toplumsal cinsiyet eşitliği tehlikede’

HABER MERKEZİ – New York Times gazetesinde Rod Nordland imzalı analizde, Türkiye’de HDP eş genel başkanları dahil 10 milletvekilinin tutuklanması ve DBP’li belediyelere kayyum atanması sonucunda Kürtlerin inşa ettiği toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik eden ölçülerinin de hedef alındığına dikkat çekiliyor.

New York Times gazetesinde “Türkiye’de Kırılma Kürtlerin İnşa Ettiği Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Tehdit Ediyor” başlığıyla 7 Aralık’ta, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik bir haber-analiz yayımlandı.

Rod Nordland imzalı analizden öne çıkanlar şöyle:

Ataerkilliğin hüküm sürdüğü bir bölgede Kürt toplumu uzun süredir istisna olarak öne çıkıyor.

Kocası tarafından şiddete maruz kalan bir kadın, cezanın bir bölümü olarak kocasının maaşına el koymak için başvuruda bulunabiliyor. Kürt şehirleri genel sözleşmeyle bir kadın ve bir erkek tarafından yönetiliyor.

Parlemento üyelerini toplumsal cinsiyet dengeli aday göstermek zorunda. Belediye işleri için iş gücü alımları yüzde 50 kadın ve yüzde 50 erkek şeklinde oluyor.

Yerel yönetimlerde bir istisna dışında komitelerin ve kurulların yine eş bakanları var: Kadın İşleri Departmanı. Kadınlara ilişkin bütün karar alma süreçleri yalnızca kadınlar tarafından yapılıyor.

Kürt yaşamının bu yönü büyük bir problemle karşı karşıya, en azından Türkiye’de: Geçtiğimiz yaz başarısız bir darbe girişiminden sonra Türkiye’deki hükümet de darbenin bir parçası olarak yasalara aykırı davrandı. Hükümetin Kürt siyasi liderlerini tutuklamasıyla birlikte, toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik eden ölçüleri de hedef alınıyor.

HDP Meclis’te 50’nin üzerinde sandalye kazanmış ve kardeş partisi DBP de yerel seçimlerde 103 belediye kazanmıştı. Buna rağmen Kasım ayının başlarında Türk hükümeti, altı milyon oy alarak ülkenin üçüncü büyük partisi olan HDP’nin içinde kadın eş başkanları ile kadınların da dahil olduğu 10 milletvekilini tutuklayarak üzerine gitti.

Şimdiye kadar iktidar, Kürt bölgelerindeki belediyelerin eş başkanlarını tutuklayarak, onların yerine kayyum atadı. HDP’ye bağlı 103 belediyenin 40’ına kayyum atandı.

Kayyumların yaptığı ilk şeylerden biri eş başkanlığı kaldırarak bazı kadın merkezlerini kapatmak oldu ve şiddet uygulayan kişilerin maaş çeklerini eşlerine vermelerini yasadışı ilan etti.

HDP Diyarbakır milletvekili Feleknas Uca, “Bu yasaklama aslında kadınları hedef almaktadır. Kadın özgürlüğüne darbedir” dedi.

Çeviri / Derleme: Lokman SAZAN