Ana SayfaÇeviri‘Fırat’ın Gazabı’ Washington Post’ta: Rakka yolunda

‘Fırat’ın Gazabı’ Washington Post’ta: Rakka yolunda

HABER MERKEZİ – Washington Post, ‘Fırat’ın Gazabı’ adı ile Rakka’nın IŞİD’den kurtarılması amacıyla süren operasyona ilişkin bir izlenime yer verdi.

Rakka’nın IŞİD’den kurtarılması amacıyla Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından 5 Kasım’da başlatılan “Fırat’ın Gazabı” operasyonunu devam ediyor.

Operasyonunun 10 Aralık’ta başlayan ikinci aşaması da sürüyor.

Washington Post’un Beyrut temsilcisi olan gazeteci Liz Sly, devam eden bu operasyona ve bölgedeki son duruma ilişkin izlenimlerini kaleme aldı.

İzlenimine “IŞİD’in ‘başkenti’ Rakka’ya yönelik ABD destekli ilerleyişte küçük boş bir kasabanın girişinde sprey boyayla Kürtçe ‘Rakka, biz geliyoruz’ yazılı” sözleriyle başlayan Liz Sly, operasyonun aylarca sürebileceğine dikkati çekiyor:

Rakka cephesine gerçekleştirilen bu nadir ziyaret, IŞİD’in yenilme ihtimalinin ne kadar yakın veya uzak olduğunu gösterdi.

Komşu Irak’taki Musul Operasyonu’nun ağır gitmesi, Berlin’deki saldırıyla birlikte terörizm tehdidinin devam etmesine neden oldu.

Rakka Operasyonu’yla ilgili henüz planı olmaması ise Donald Trump yönetimini karmaşık bir durumla karşı karşıya getirecek

YPG’nin öncülüğünü yaptığı Demokratik Suriye Güçleri’nin ilerleyişine değinen Liz Sly, şunları aktarıyor:

Bu arada Rakka’yı izole etmek için yapılan ön operasyon ise iyi gidiyor. Geçen ay boyunca Kürt-Arap ittifakı olan Demokratik Suriye Güçleri (DSG) İŞİD’in Rakka’daki kuzey ve batı hatlarını kesmiş durumda. SGD savaşçıları şimdiden 140 köy ve yaklaşık 2100 km kare bölgede kontrolü sağladı.

Buradaki savaş, Musul Operasyonu’ndaki gibi devasa zırhlı araçlarla değil hafif zırhlı kamyonetler ile sürüyor.

ABD yetkililerine göre DSG içerisinde yaklaşık 600 ABD özel kuvvetleri bulunuyor ve bu sayı operasyon ilerlediğinde artabilir. Bu askerlerden biri 24 Kasım’da IŞİD’in mayın ve bubi tuzaklarından dolayı Tal Saman’da hayatını kaybetti.

Daha büyük engel ise IŞİD’in yıldırıcı savunmasından daha çok bölgedeki jeopolitik karmaşa.

Yazısında ABD’nin YPG ile işbirliğine vurgu yapan Sly, Türkiye’nin taraflar arasındaki bu işbirliğinden duyduğu rahatsızlığa ise şu sözlerle dikkat çekiyor:

Türkiye, IŞİD’e karşı Halep bölgesi yakınlarında kendi savaşını vermesine rağmen yakında DSG ile birlikte Rakka operasyonuna katılabileceğini ima ediyor. Suriye yönetimi de Kürtlerin genişlemesine karşı çıkıyor ve 2013’te kaybettiği Rakka’yı geri alma planı yaptığını defalarca söyledi.

ABD ordusu, NATO müttefiki olan Türkiye’nin endişelerini gidermek için ABD’nin sadece DSG çatısı altındaki Araplara silah verdiğini söylüyor. ABD askeri sözcüsü John Dorrian, DSG çatısı altında 13 bin Arap ve 45 bin Kürt savaşçı olduğunu söylüyor. Ancak bu, YPG’nin savaşa liderlik ettiği şüphelerini dindirmiyor. YPG bayrakları yeni özgürleşmiş alanlarda ve ön cephedeki üslerde dalgalanıyor. Tal Saman’da olduğu gibi ele geçirilen kasaba ve köylerin duvarlarında YPG’nin Rakka’yı alacağına dair sözler yazılı.

Operasyonun komutanlarından Rojda Felat’ın Rakka Operasyonu için 10 bin ilave Arap savaşçı eğitmeyi planladıklarını söylediğini de belirten Sly, Felat’ın şu sözlerini aktarıyor:

Ancak YPG’nin operasyona katılımı en etkili savaşçı güç olduğunu kanıtladığından dolayı önemli olacaktır ve İŞİD tarafından kontrol edilen daha güneydeki diğer alanlara da gideceğiz.

YPG savaşçılarının operasyon güzergahındaki köylerin tahliyesini iyi bir şekilde organize ettiğini ifade eden Sly, “Cepheye yakın bölgelerden tahliye edilen insanlar IŞİD’den temizlenmiş köylere yerleştiriliyor” diyor ve IŞİD’den kurtulan Saleh Hasan’ın şu sözlerini aktarıyor:

IŞİD önceden sivilleri kalkan olarak kullanıyorlardı fakat artık yapamıyorlar. Onlarla birlikte savaşan insanlar bile kaçmaya çalışıyor.

Sly, gizlice sigara sattığını ve sigara içmeyi yasaklayan IŞİD’lilerle anlaşmazlık yaşadığını söyleyen 23 yaşındaki Ahmed Naim’in ise “IŞİD’in sayılı günleri kaldığını ve halkın çoğunluğunun bundan mutlu olduğunu” dile getirdiğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

ABD yetkililerden General Stephen Townsend geçtiğimiz ay Kürtlerin Rakka operasyonuna katılmasına dair kaygıları anladığını fakat YPG’nin öncülüğündeki DSG’nin bölgede askeri yeteneği olan tek güç olduğunu söylemişti.

Bu arada Türkiye de Halep bölgesinin batısında Özgür Suriye Ordusu’yla (ÖSO) birlikte IŞİD’e karşı savaşıyor. Savaşın odağı IŞİD olsa da Türkiye DSG’yi saldırıyla tehdit etmeye devam ediyor.

Kürt savaşçı Nasir Haj Mansur’un “Karmaşık politikadan dolayı Rakka operasyonuyla ilgili henüz netleşen bir plan yok” sözlerine de izleniminde yer veren gazeteci Sly, izlenimini şöyle sonlandırıyor:

IŞİD Rakka’yı bu altı ay içerisinde kontrolünde tutmaya devam edecek mi diye sorduğumda ise “Maalesef, evet” cevabını alıyorum.

“Peki bir yıl?” dediğimde ise şunu söylüyor:

“Muhtemelen.”

Kaynak: Washington Post

Fotoğraflar: Alice Martins

Çeviri-Derleme: Lokman Sazan