Ana SayfaDünyaHalep’teki son duruma ilişkin Çavuşoğlu ve Rusya’dan açıklama

Halep’teki son duruma ilişkin Çavuşoğlu ve Rusya’dan açıklama

HABER MERKEZİ – Halep’teki tahliyelerin son durumuna ilişkin Dışişleri Bakanlığı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya’nın Suriye’deki izleme merkezinden açıklamalar geldi. Çavuşoğlu, 7 bin 500 kişinin kurtarıldığını söylerken, Rusya da yarısına yakını silahlı kişilerden oluşan 9 bin 500 civarında tahliyenin yaşandığını açıkladı. 

Suriye ordusu silahlı grupların elinde bulunan Halep’i kuşatarak kentin tamamına yakınında hakimiyet sağlamış durumda.

Bölgeden tahliyeler için çalışmalar sürerken, Halep’teki son duruma ilişkin Türkiye ve Rusya’dan açıklamalar geldi.

Dışişleri Bakanlığı Mevlüt Çavuşoğlu, Halep’ten tahliyeleri devam ettiğini belirterek, “7 bin 500 kişi kurtarıldı. Son konvoyla ilgili tıkanıklık oldu” dedi.

Rusya’nın Suriye’deki izleme merkezi ise “Halep’i terk edenlerin sayısı, 337’si yaralı ve 4 bin 500’ü aşkın silahlı kişiler olmak üzere 9 bin 500’den fazla” açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 7 bin 500 kişi kurtarıldı

Çavuşoğlu’nun açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

İnsani yardımların bir an önce ulaştırılması için görüşmelerimiz sürüyor. Hiç kimse yardım etmese de Türkiye Cumhuriyeti olarak nasıl 3 milyon insana kucak açtıysak, Halep’teki kardeşlerimize de yardımı ulaştırıyoruz. Hazırlıklarımız tam.

Dün taciz ateşleri oldu, bu yüzden gecikme yaşandı. Bu sabaha kadar 6 tur yapıldı. İnsanların alınabileceği yere girebilecek araç sayısı bellidir.

7 bin 500 kişi kurtarıldı. Hasta, yaralı, kadın ve çocukları öncelikle Türkiye’ye alıyoruz. Halepli kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız. Son konvoyla ilgili tıkanıklık oldu.

Bizim arzumuz Suriye’de ateşkes sağlansın. Ateşkesle birlikte kuşatma altında olan tüm insanlar özgür hale gelsin. Biz mezhep ayrımı yapmayız. Siyasi dönüşüm için görüşmeler başlasın.

Rejim ve rejime bağlı gruplar engel çıkarıyor. Rejim insani konularda hassas değil. Arazide farklı gruplar, ülke olarak da farklı ülkeler var. Arazideki şartlar çok kolay değil.

Halep’teki mutabakata uyulması, engel çıkarılmaması gerekiyor.

Tahliyeler devam ediyor. Ayrılmak isteyen çok sayıda kişinin bulunduğunu biliyoruz. Tahliye edilenler sivil.

İdlib’de kalmak isteyenler orada kalabilir. Bizim sınırımızın hemen ötesinde kamp kuruyoruz. Güvenlik tedbirlerini alıyoruz.

Tahliye edilenlerin yerleştirileceği yerler muhalefetin kontrolündeki bölgeler. Sınırımızın yakınında olan yerlere güvenlik desteği de veririz.

Muhalefetlerin hafif silahlarıyla ayrılıp İdlib tarafına gitmeleri söz konusu. Bu konuda mutabakat var. Kazakistan’ın arabuluculuğunda değil; Putin muhalif gruplar ile rejim güçleri temsilcilerinin üçüncü bir ülkede görüşmeyi önerdi. Arabuluculuğa ihtiyaç yok. Bu güven artırıcı bir tedbir önerisidir. Bu konuda mahsur görmüyoruz. Görüşmeler olabilir, bu konuya itirazımız yoktur.

Rejimle şu anda doğrudan görüşmemiz söz konusu değildir. 600 bin kişiyi öldürmüş biriyle neyi konuşabilirsiniz.

  Putin: Erdoğan'la Suriye barış görüşmeleri konusunda anlaştık

Rusya: 9500’den fazla kişi tahliye edildi

Sputnik’in haberine göre Rusya’nın Suriye’deki izleme merkezi, Halep’in doğu kesimlerindeki tüm kadın ve çocukların tahliye edildiğini açıkladı.

İzleme merkezinin açıklamasına göre, Halep’i terk edenlerin sayısı, 337’si yaralı ve 4 bin 500’ü aşkın silahlı kişiler olmak üzere 9 bin 500’den fazla.

Öte yandan hükümet güçlerine ateş açan bazı militan gruplarının kentin bazı bölgelerindeki varlığını sürdürdüğü belirtildi.

  Taştekin: Ankara'nın derdi Halep'ten çıkartılan savaşçıları Fırat Kalkanı'na asker yapmak