Ana SayfaGüncelHDP’li Önder: Ülke bir ‘hamuşan kabristanına’ dönmesin

HDP’li Önder: Ülke bir ‘hamuşan kabristanına’ dönmesin

HABER MERKEZİ – İstanbul’da yaşanan bombalı saldırılara ilişkin AKP, CHP ve MHP, Meclis Genel Kurulu’nda ortak bildiri okudu. Ortak bildiriden önce HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder saldırıya ilişkin konuştu ve “Reddedebileceğimiz mekanikler karşısında bir araya geleceğimizi, düşmanlaştırıcı, ayrımcı, kutuplaştırıcı bir dil kullanmayacağımızı söylemekle başlayabiliriz” ifadeleriyle ortak bildiri çağrısı yaparak, “Ülkenin bir ‘hamuşan kabristanına’ dönmesin” dedi.

AKP, CHP ve MHP dün İstanbul’da yaşanan bombalı saldırılara ilişkin Meclis Genel Kurulu’nda ortak bir bildiri okudu.

HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise bildiri okunmadan önce saldırılara ilişkin “Reddedebileceğimiz mekanikler karşısında bir araya geleceğimizi, düşmanlaştırıcı, ayrımcı, kutuplaştırıcı bir dil kullanmayacağımızı söylemekle başlayabiliriz” ifadeleriyle ortak bildiri çağrısı yaptı.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da “Bu bildiride bizim de imzamız olabilir ancak görüşlerimiz dikkate alınmadı” diyerek partisinin hazırladığı bildiriyi okudu.

3 partiden ortak açıklama

3 partinin ortak bildirisinde şu ifadelere yer verildi :

Hangi terör örgütü olursa olsun, bu saldırıyı yapanlar bilsin ki aziz milletimizin birlik ve beraberliği bozulmayacak bilakis daha da güçlenecektir. Unutulmamalıdır ki hiçbir talep terörizme meşruiyet, teröriste masumiyete dayanak gösterilemez. Terör, hiçbir zaman Türkiye’yi teslim alamayacak ve aziz milletimizi yıldıramayacaktır. Zira kadim bir geçmişe sahip bu aziz millet, şanlı tarihi boyunca önüne çıkan birçok engeli birlik ve beraberliğini koruyarak, ortak aklı ve bilinci devreye sokarak bertaraf etmiştir.

Bizler bu bildiriye imza atan siyasi parti grupları olarak; devletimizin bekası ve sinesinden çıktığımız aziz milletimizin huzuru için, terörle mücadelede güvenlik güçlerimizin sonuna kadar yanındayız. Bu terör saldırısı neticesinde şehit olan polislerimize ve vatandaşlarımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun.

Önder: 60 yıldır milli birliğe ihtiyaç olmadığımız bir gün geçirmedik

Bildiri okunmadan önce konuşan HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise “Nereden gelmiş olursa olsun, hangi el tarafından yapılmış olursa olsun bu saldırıyı kınadığımızı belirtmek istiyorum” ifadeleriyle başladığı konuşmasında şunları dile getirdi:

Mevlevilikte kabristan için “hamuşan” tanımlaması yapılır; “Susmuşlar evi” anlamındadır. Ölenler öncelikle susuyorlar, artık bu memlekete dair, günlük meşakkatlere dair söz söyleme hükümleri kalmıyor. Neresinden bakarsak bakalım, bu ölümlerin en ortak özelliği “genç ölümleri” olması. Gençlerimiz, geleceğimiz gidiyor. Onun için yeni bir dil, üslup içerik katmak lazım.

Ben 60 yaşıma yaklaştım. Kendimi bildim bileli, kulağıma çınlayan, sizlerin de kulağınızda hep çınlamış olan bir cümle var; “milli birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde”… 60 yıldır milli birlik ve beraberliğe ihtiyaç duymadığımız bir tek gün geçirmedik. Burada bir sorun var. Bu söylem, tüm bu gelişmeleri karşılamaya yetmiyor.

Biz 4 siyasal partiden arkadaşlar bu gelişmeye karşı ortak bildiri hazırlama arayışı içindeyiz. Buradan başlayabiliriz. Herkesin siyasal perspektifi var, herkesin olayları yorumlayış biçimi var. Ama reddedebileceğimiz mekanikler karşısında bir araya geleceğimizi, düşmanlaştırıcı, ayrımcı, kutuplaştırıcı bir dil kullanmayacağımızı söylemekle başlayabiliriz.

En kötü barış hali savaştan iyidir. Giden, canlarımızdır! Bu meclis inisiyatif geliştirebilir. Bizi kuvvetlendirecek olan, bu saldırılara karşı en korunaklı zırh demokratik zırhtır. Demokratik alanın genişlemesi; ülkenin bir “hamuşan kabristanına” dönmemesi, konuşandan korkmamamız gerekiyor.  Yoksa “hamuşan” ve “kabristan” neredeyse eş anlamlı; susmak ölmek demektir.

HDP’li Beştaş: Görüşlerimiz dikkate alınmadı

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş tarafından okunan HDP bildirisinde ise şu ifadelere yer verildi:

Saldırılarda yaşamını yitirenlere rahmet, ailelerine, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bu acıların bir an önce dinmesi ve yenilerinin yaşanmaması için herkes elinden geleni yapmalıdır. Türkiye hem iç hem de dış politikada barış, demokrasi, insan hakları adına örnek bir ülke ve daha önemlisi politik aktör haline gelmelidir.

Daha fazla gerginlik, kutuplaşma, düşmanlık ve çatışma üreten politikaları, dili ve üslubu, uygulamaları derhal sonlandırmak gereklidir. Bu gidişe dur demenin ilk adımı budur.Bir kez daha yaşamını yitirenlere rahmet, tüm toplumumuza başsağlığı diliyoruz.

  İstanbul’da bombalı saldırılar: 30'u polis 38 kişi yaşamını yitirdi, 155 yaralı