Ana SayfaGüncelHDP’ye bombalı saldırının sanığı: Polis ‘Bir yıl yatar çıkarsın, devlet sana bakar’ dedi

HDP’ye bombalı saldırının sanığı: Polis ‘Bir yıl yatar çıkarsın, devlet sana bakar’ dedi

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da HDP’nin seçim mitingine yönelik düzenlenen bombalı saldırıya ilişkin açılan davanın sanığı Orhan Gönder, polislerin kendisine “Bomba işini kabul et, devlet sana bakar, yatar çıkarsın” dediğini söyledi.

Diyarbakır’da Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) düzenlediği seçim mitingine yönelik düzenlenen bombalı saldırıya ilişkin açılan davanın duruşması Ankara’da görüldü.

Sincan Batı Adliyesi 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tutuklu sanıklar İsmail Kormaz, Mustafa Kılınç, Orhan Gönder, Burhan Gök ve avukatları ile müşteki yakını, avukatları hazır bulundu.

Duruşmada sanık Orhan Gönder, dosyayı incelediğini fakat olayla hiçbir alakasının olmadığını savundu.

Diyarbakır’da bulunma sebebinin esrar ticareti olduğunu söyleyen Gönder, şunları söyledi:

Polisler bana ‘Esrar işi deme’ dedi, ‘Bombayı kabul et bir yıl yatar çıkarsın, devlet sana bakar. Çıkınca da sana yeni bir kimlik verir’ dediler.

İlk etapta verdiği ifadeyi psikolojik baskı altında verdiğini dolayısıyla kabul edemeyeceğini söyleyen Gönder, diğer sanıkları tanımadığını kaydetti.

Gönder diğer davalardaki İŞİD üyeleri gibi müdafi avukatların hiçbir sorusuna cevap vermeyeceğini de dile getirdi.

Orhan Gönder’in babası Mustafa Gönder ve annesi Hatice Kurt’un da dinlendiği davada, sanık avukatları söz aldı.

Mahkeme heyetinin karar vermek için ara verdiği duruşma salonunda sanık Orhan Gönder, müşteki avukatlarına “Siz önce İstanbul patlamasının hesabını verin” sözleriyle sataştı ve kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

Duruşma salonu boşaltıldı.

Aranın ardından mahkeme heyeti Orhan Gönder’in Diyarbakır’da kaldığı otele ilişkin giriş çıkış görüntülerinin belirlenmesi, patlamanın meydana geldiğini meydanın yanındaki İmam Hatip Lisesinin kameralarının incelenmesi, Orhan Gönder’in ailesinin Adıyaman Emniyet Müdürlüğüne verdiği telefon ve şahısların incelenip incelenmediğinin Adıyaman emniyetine sorulmasını istedi.

Heyet ayrıca sanık Orhan Gönder’in polislerce olay öncesinde kaldığı otelde kimlik sorgusunun yapıldığı sorgu tutanaklarının da dosyaya konulmasına karar verdi.

Duruşma 27 Şubat’a ertelendi.

Ne olmuştu?

HDP’nin 7 Haziran seçimi öncesinde, 5 Haziran 2015’te, Diyarbakır, İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitingde patlama meydana gelmişti.

Çöp kutularına konan iki ayrı bombanın patlatılmasıyla beş kişi hayatını kaybetmişti.

Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin saldırıdan yaklaşık bir sene sonra kabul ettiği iddianamede, IŞİD mensubu tutuklular İsmail Korkmaz (35), Mustafa Kılınç (39), Orhan Gönder (20), Burhan Gök (37) ve firari şüpheli IŞİD’in sınır emiri olarak bilinen İlhami Balı’nın (33) ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’, ‘nitelikli öldürme’, ‘nitelikli öldürmeye teşebbüs’ ve ‘tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma’ suçlarından beşer kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 6 bin 318’er yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.