Ana SayfaÇeviriİspanya’da faşizmin izleri Frida’dan Rosa’ya kadın adlarıyla siliniyor

İspanya’da faşizmin izleri Frida’dan Rosa’ya kadın adlarıyla siliniyor

HABER MERKEZİ – İspanya’daki şehirlerde bulunan faşist lider Francisco Franco dönemiyle ilişkili isimlere ithaf edilmiş cadde adları, kadın özgürlük mücadelesi ve çeşitli alanlarda mücadele yürüten kadınların isimleriyle değiştiriliyor.

Çeviri-Derleme: Lokman SAZAN

İspanya’da pek çok sokak ve cadde, Adolf Hitler desteğiyle uzun zaman iktidarda kalan ve 1975’te ölen general, faşist lider Francisco Franco dönemiyle bağlantılı isimler ile anılıyor.

Solcu Podemos ittifakı 2015’te birçok belediyeyi kazanmasıyla birlikte faşist dönemin izlerini caddelerden silmek için girişimde bulunmaya başladı.

Bu kapsamda, Madrid’de Senior faşist general Andrés Saliquet Caddesi, “Calle de Soledad Cazorla” ismiyle değiştiriliyor. Cazorla, İspanya’nın, kadına karşı şiddetle mücadele etmiş ilk İspanyol Savcısı.

Madrid’de şimdiye dek 35 sokak/cadde ismi değiştirildi.

ispanya_cadde

Rosa Parks, Frida, Jane Austen…

León kentinde ise Kasım ayında birçok sokak/cadde ismini Rosa Parks, Frida, Jane Austen ve yerel mucit Ángela Ruiz Robles gibi kadın isimleriyle değiştirdi.

Oviedo 22 sokak/cadde ismi değiştirildi.

Valencia ve Cadiz belediyelerinde de isimler değişecek

Valencia ve Cadiz belediyeleri ise yakın zamanda değişiklikler yapmayı olumlu karşıladı.

İspanyol gazete El Diaro’ya göre Valencia belediyesi, İspanyol kadın yazar Carmen Martín Gaite ve Rosa Luxemburg’unda içinde bulunduğu 24 kadından 8’inin ismini seçerek sokak ve caddelere verecek.

3066048-inline-i-1a-spain-is-finally-renaming-its-streets-after-women

Daha önce de gündeme gelmişti

2007’de Sosyalist İşçi Partisi Hükümeti Başkanı José Luis Rodriguez Zapatero tarafından meclise, Franco diktatörlüğünde ve İspanya İç Savaşı’nda  hayatını kaybedenleri mağdur (kurban) olarak kabul eden ve Franco diktatörlüğünü kınayan ‘Tarihsel Hafıza Kanunu’ önergesi sunuldu.

Yasada aynı zamanda Franco dönemine ait sembollerin kaldırılması ve silinmesine yönelik maddeler vardı. Fakat bu yasa yürürlüğe girmedi.

Ayrıca cadde ve sokak isimlerinin değiştirilmesi  talebi 1994’te de gündeme gelmiş ancak Madrid Belediye Meclisi bunu reddetmişti.

Francisco Franco kimdir?

mte5ndg0mdu0oty4nzyzote5

Francisco Franco y Bahamonde, Demoratik Cumhuriyet’in yıkılmasıyla sonuçlanan İspanya İç Savaşı’nda milliyetçi faşist güçlerin liderliğini yaptı.

Hitler’in desteğiyle iktidara gelen Franco, ülkeyi 36 yıl boyunca diktatörlükle yönetti.

Ordu, kilise ve büyük toprak sahiplerinin de katkısıyla tüm muhalif sesleri kan ve baskı yoluyla susturdu. ülke genelinde İspanyolca dışında Baskça ve Katalanca gibi yerel dillere dair yasaklamalar getirdi.

1936 Temmuz ayında, sol partilerin Franco yönetimine karşı yaptığı eylemden
1936 Temmuz ayında, sol partilerin Franco yönetimine karşı yaptığı eylemden

Franco diktatörlüğü boyunca kadınlar baskı altına alınarak eve hapsedilmek istenmiş; komünistler, sosyalistler, cumhuriyetçiler ve eşcinseller fişlenmiş veya tutuklanmıştı.