Ana SayfaÇalışma YaşamıKadın esnaflar: Ekonomik krizi ancak toplumsal barış iyileştirebilir

Kadın esnaflar: Ekonomik krizi ancak toplumsal barış iyileştirebilir

HABER MERKEZİ – Mardin’de büyüyen ekonomik krizle birlikte 17’den fazla otel kapatılırken birçok iş yeri de kapatılmanın eşiğine geldi. Kadın esnaflar ise krizi aşmanın tek yolunun toplumsal barış olduğunu söylüyor. 

Mardin’de ekonomik kriz sebebiyle 17’den fazla otel kapatıldı, birçok dükkan da kapatılma tehdidiyle karşı karşıya.

Mardin’de esnafın dükkan kapatmasının ve doların yükselmesinin toplumsal olaylardan kaynaklandığını belirten Fil Butik işletmecisi Gonca Özken, zararına satış yaptığını söylüyor.

Alıcının maddi alım gücü olmadığı için zam yapamadığını belirten Özken, şöyle devam ediyor:

Zaten alıcı yok zam olduğunda alıcı hiç olmaz. Dolarla alış alım yapıyorum ve dolar sürekli yükselişte. Yaşanan kriz de ülke gündeminden oluyor. Bütün bunları iyileştirecek tek şey var o da toplumsal barıştır. Şu diyebilirim, ülke olarak ya daha çok savaşılacak ya da bunu bir sonuca bağlanması gerekiyor. Ama bunu neyle, nasıl yapılacağı önemli bu insanı nasıl etkileyeceği önemlidir.

“Kriz kadınların özgürlüğünü de etkiliyor”

OHAL’in ekonomik krizi daha da büyüttüğüne dikkat çeken Özken, “Yaşananlardan insanlar korkar oldu. Hükümet her şeyi tekeline aldı. Karşısında ses çıkarmayan bir kitle görüyor ve her istediğini de yapmış oluyor. Ekonominin iyileşmesi için doları Türk lirasına çevirmek çözüm değil, bir tek çözüm var o da toplumsal barıştır” diyor.

Ekonomik krizin evdeki kadını da etkilediğini belirten Özken, şunları aktarıyor:

Kadın esnaf ekonomiden bu kadar da derin etkileniyorken evde yaşayan kadınlar alacaklarını erteliyor ya da varsa bir yatırım onu yapamıyor. Bu durum evdeki kadını da etkiliyor. Evde ekonomik bağımsızlığı olmayan kadın temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor, kadın daha da eşine bağlı oluyor ve bu da kadının özgürlüğünü düşüren bir durum oluyor.

“Krizin iyileşmesi için barış gelmeli”

7 yıldır hediyelik eşya satan bir dükkan işleten Vesile Akgül ise akşamları hiçbir satış yapamadan dükkanı kapattığını söylüyor.

Benim de ihtiyacım olmasa gelip bu dükkanı açmam, ancak son bir yıldır hiçbir satış yapamıyorum. Bütün bu olumsuzlukların ve krizin iyileşmesi için barışın gelmesi gerektiğini düşünüyorum.

Kaynak: Gazete Şûjin

Previous post
Köy şölenleri imparatorluk ve ekonomiye giden yolu nasıl döşedi?
Next post
‘Fırat Kalkanı’nda yaşamını yitiren askerlerin sayısı 38’e yükseldi