Ana SayfaÇalışma YaşamıKadınlar komünü: Erkeğin parasına karşı, takas usulü dayanışma

Kadınlar komünü: Erkeğin parasına karşı, takas usulü dayanışma

HABER MERKEZİ – Batman’da kadınlar kendi el işi ürünlerini pazarda satıyor ve giderlerini bu parayla karşılıyor. ‘Erkeğin parasına karşı’ olduklarını dile getiren kadınlar, bir yandan da takas kültürünü yaşatıyor.

Batman’ın Kozluk ilçesinde yaşayan kadınlar hem kışlık hem de yazlık ihtiyaçlarını kadın emeğiyle komünal bir şekilde karşılıyor.

Kışın bir araya gelerek örgü yapan kadınlar bu örgüleri Cumartesi pazarında satarak emeklerinin karşılığını alıyor.

Kadınlar komşularıyla takas usulü ile de birbirlerinin ihtiyaçlarını gideriyor. Bu kadınlardan 7 çocuk annesi Şükran Yıldız, “Evin içerisinde de dışarısında da direnişçi her zaman kadındır” diyor.

Örme işine yazma yaparak başladığını ve 6 yıldır banyo lifi ördüğünü söyleyen Yıldız, şunları söylüyor:

Eşimden para almıyorum. Erkeklerden para istediğimizde sürekli tartışmalar oluyor. Biz kadınlar bu durumla sürekli karşılaştığımız için el emeğimizle ürettiğimiz örgülerimizi pazarlarda satarak kendi paramızı kazanıyoruz.

7 kadınla birlikte battaniye, çorap, yazma, lif, kazak gibi el işi örgüler yaptığını söyleyen Yıldız, şöyle devam ediyor:

Kadınlar yaptıkları örgüleri bana getiriyorlar. Yaptığımız örgüleri bir yerde topluyoruz. Kendi aramızda bir fiyat belirliyoruz ve ördüğümüz kazakları, lifleri, yazmaları, battaniyeleri pazarda satıyoruz. Elimize geçen parayı aramızda bölüşüyoruz.

Biz kadınların yapamayacağı, başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Bir çocuğumuzun hastane ihtiyacından tutun da kışlık ürünlerimizle ve hazırlıklarımızı yapabilir karşılayabiliriz. Kadın eşi öldüğünde kendine bakabiliyor. Ancak erkek her zaman bir kadına ihtiyaç duyar. Çünkü kadın direnişçidir. Kendi evini, ailesinin ihtiyaçlarını karşılayabilir. Erkek tek bir iş yapar kadın bin iş yapar. Üreten, emek harcayan kadındır. Biz kadınlar odunlarımızı da toplarız, ekmeğimizi de yaparız.

Yıldız, kadın emeğine dayalı bir dayanışma ve paylaşma duygusuyla hareket ettiklerini aktararak, şunları dile getiriyor:

Para yerine komşuluk ve paylaşma kültürünü geliştiriyoruz. Aynı mahallede oturmasak bile birbirimizin halini soruyoruz. Eski kıyafetlerimizi atmıyoruz. İhtiyaç sahibine veriyoruz. Yine eksik gıda ve malzemeyi market yerine takas usulü ile komşularımızda karşılıyoruz. Burada bu paylaşma ve dayanışma kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz.