Ana SayfaEkolojiKadınların komünü: İhtiyaçlarını market yerine doğadan karşılıyorlar

Kadınların komünü: İhtiyaçlarını market yerine doğadan karşılıyorlar

HABER MERKEZİ – Batman’da yaşayan Şükran Yıldız, hem sağlıklı hem de organik olduğu için yiyecekten yakacağa tüm ihtiyaçlarını kadınlarla birlikte bahçe ve doğadan topladıkları ürünlerle karşılıyor.

Batman’ın Kozluk ilçesinde yaşayan 34 yaşındaki Şükran Yıldız, bütün ihtiyaçlarını topraktan karşılayarak ekonomik krizin sürdüğü bu günlerde giderleri olabildiğince kısıyor.

Yazın yetiştirdiği sebze ve meyveleri kurutarak kışa hazırlık yapan Yıldız, bunun yanı sıra turşu, reçel, pekmez, ayva ve incir gibi ürünleri de istifliyor.

Bunu komşu olduğu diğer kadınlarla birlikte ortaklaşa yapan Yıldız, beslediği hayvanlardan aldığı ürünleri tüketiyor.

Bahçesinde nar, kayısı, incir, elma, ayva ve üzüm gibi meyvelerin yanı sıra sebze de yetiştirdiğini belirten Yıldız, dihaber’den Mahmut Ruvanas’a şunları söylüyor:

Bahçede yetiştirdiğim her şeyi komşularımla paylaşıyorum. Bazen bende olmayan bir ürünü komşularımdan alıyorum. Burada komünal bir şekilde yaşamımızı sürdürüyoruz. Meyvelerden yaptığım reçel, pekmez ile turşu ve türlüyü kış için saklıyorum.

Bahçede suni gübre yerine hayvan dışkısını kullandığını aktaran Yıldız, şöyle devam ediyor:

Hiç ilaç kullanmıyoruz. Hayvanların dışkısı doğal bir gübre görevi görüyor. Toprağı zenginleştiriyor. Kışın yediğimiz meyvelerin kabuklarını dahi bahçeye atıyoruz. Yazın bahçemiz daha verimli oluyor. Bahçe ekim ve bakım işleriyle de kendim ilgileniyorum ve bundan çok mutluluk duyuyorum.

Yıldız, bahçe işleriyle uğraşmanın yanı sıra tavuk ve ördek beslediğini de dile getirerek, şunları anlatıyor:

11 tavuğum, 2 horozum ve 2 de ördeğim var. Tavuklar ve ördeklerden günde 10 yumurta alıyorum. Yumurtanın tanesi 1 TL, kolisi ise 15 TL olmuş. Fiyatlar çok pahalı. Bu yüzden ne yumurta ne de et satın alıyorum. Kendi yetiştirdiğim tavukların yumurtaları ve etlerini yiyorum. Tavuklar için yem almıyorum. Yazın bayatlamış ekmekleri torbada saklayarak kışın tavuklara yem olarak veriyorum.

Kışın kömür ve odun almıyoruz. Yazın meyvesinden ve sebzesinden faydalandığımız bahçemizden kışın da faydalanıyoruz. Kurumuş ağaçları odun yerine kullanıyoruz. Bu odunları da hem ısınmak için hem de tandırda ekmek yapmak için yararlanıyoruz.

Topladıkları ve ürettikleri bütün organik ürünleri aynı mahallede bulunan 7 kadınla birlikte yaptıklarını ifade eden Yıldız, bu komünü ise şöyle aktarıyor:

Ürünlerimizi bodrumda muhafaza ediyoruz. Burada yaptığımız turşularımızı, kışlık ürünlerimizi, tezeklerimizi torbalara koyup saklıyoruz. Kış geldiğinde ise bu sakladığımız ürünleri yine beraber tüketiyoruz. Böylece hem kendi ihtiyacımı hem de komşularımın ihtiyaçları karşılanmış oluyor.