Ana SayfaGüncelMarketlere karşı alternatif tarım pazarı: ‘Bu zinciri yok etmek istiyoruz’

Marketlere karşı alternatif tarım pazarı: ‘Bu zinciri yok etmek istiyoruz’

HABER MERKEZİ – Holdinglerin market zincirlerine karşı gönüllüler tarafından “Bu zinciri yok etmek istiyoruz” fikriyle kurulan “Batı İzmir Topluluk Destekli Tarım Pazarı”, ürünleri aracısız tüketiciyle buluşturuyor. Pazar ayrıca market alışverişinin yerine geçebilecek alternatif bir model.

Batı İzmir Topluluk Destekli Tarım Pazarı (BİTOT), İzmir’in Urla ilçesinde 2014 yılının Eylül ayında 6 gönüllü tarafından “Biz bu zinciri yok etmek istiyoruz” fikriyle kuruldu.

Her hafta Cumartesi günleri Urla’da bulunan Toprak Sahne’de kurulan pazarda üreticiler ürünlerini aracısız bir şekilde tüketiciyle buluşturuyor.

Pazarda 4 kişiden oluşan üretici iletişim birimi var ve bu birim düzenli olarak üreticilerle iletişim halinde.

BİTOT’da katılacak olan yeni ürün veya üretici için 5 sayfadan oluşan detaylı bir teknik form uygulanıyor. Formda üreticilere ilaç kullanılıp kullanılmadığı, su kaynaklarının nasıl kullanıldığı gibi sorular yöneltiliyor.

Ürün Üretici Strateji ekibi ürünü onaylarsa ürün ve üretici pazara dahil oluyor.

Üreticilerin ücretleri ise 2 gönüllü tarafından tüketiciden toplanıp pazar sonunda üreticiye veriliyor.

Pazarın gönüllü organizasyon ağındaki kişiler ise her 3 ayda bir değişiyor.

Dihaber’e konuşan pazarın kurucularından Mehmet Gürmen, BİTOT’da güven ilişkisi üzerinden ürünlerin denetimini sağladıklarını söylüyor.

Gürmen kimsenin malı, metası olmayan kimyasal müdahalede bulunulmayan, ıslah edilmeden doğal haliyle ekilen tohumların kullanılmasını desteklediklerini belirtiyor.

Gürman pazar ve ürünler hakkında şunları söylüyor:

Böceğin de toprakta canlı kalmasını ve sonradan kendisini devam ettirmesini istiyoruz. Dışarıdan her hangi bir girdiye ihtiyaç duymadan, çevreyi kirletmeden tarımsal faaliyeti sürdürmek istiyoruz. İnsan açısından da daha sağlıklı oluşundan kimyasaldan kaçınıyoruz.

BİTOT’da semt pazarlarına göre aracısız elde etmiş oluyoruz. Üreticinin kendisi gele bildiğince ürününü kendisi getiriyor. Semt pazarında böyle bir şey yok. Marketlerde satılan ürünlerin nerede ve nasıl yetiştirildiği konusunda hiç bir fikre sahip değiliz. Biz bu zinciri yok etmek istiyoruz. BİTOT dünyada olan gıda topluluğu hareketinin Urla’da ki bir denemesi. Pazar veya market alışverişinin yerine geçebilecek tek model. Her mahallede bir gıda topluluğu olsa ne küçük üretici bundan vazgeçer ne de insanlar hasta olur.

BİTOT’da görev almak isteyenler veya bir sonraki 3 aylık süreçte gönüllü çalışmak için söz veren arkadaşlar ürünlerimizden satın alabilir. Burada ki üreticiler normal bir Pazar gibi ürünlerini fazla fazla getirmiyor. Tüketiciler ne kadar sipariş verirse o kadar ürün BİTOT’da geliyor, herkes sipariş verdiği ürünleri aldığında zaten ortada bir şey kalmıyor. Biz şunu diyoruz; gelin tanışalım, BİTOT’da dahil olun, BİTOT’da görev alın ve kendi gıda topluluğunuzu kurun ki çoğalalım.