Ana SayfaEkolojiÖzgürlük temalı felsefe ve sosyoloji kampı

Özgürlük temalı felsefe ve sosyoloji kampı

HABER MERKEZİ – Poedat Kolektifi, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ve genç bağımsız araştırmacıların başvurularına açık olan “özgürlük” temalı  felsefe ve sosyoloji kampı düzenliyor.

Disiplinlerarası gençlik topluluğu Poedat tarafından “Özgürlük Teorileri, Özgürlük Pratikleri” başlığıyla düzenlenecek olan felsefe ve sosyoloji kampı, 12-16 Nisan 2017’de İzmir Şirince’deki Tiyatro Medresesi‘nde gerçekleşecek.

Kampta metin tartışmaları eşliğinde “entelektüel”, “adanmışlık”, “düzenek”, “oyun”, “müze”, “kimlik”, “tekillik”, “ortaklık”, “şiirsellik”, “gözden kaybolmak”, “komünler”, “egemenlik”, “ırk”, “insan hakları” gibi temalarla da özgürlüğün kapsamlı bir şekilde ele alınacak.

Başvuruların poedat.org adresinden yapılabileceği kampın tanıtım yazısında şu ifadelere yer verild

20. ve 21. yüzyılda politik, etik, ontolojik auraların baş döndürücü hızda değişmesiyle beraber özgürlüğün ne  olduğuna ve nasıl yaşantılanabileceğine ilişkin yenilikçi görüşler ortaya atıldı; ancak pek azı serbestçe değerlendirilme fırsatı bulabildi. “Özgürlük Teorileri, Özgürlük Pratikleri”, söz konusu açığı bir ölçüde de olsa gidermek ve coğrafyamızı içine alan sorunları “izm”ler dışı bir açıdan kavramak için düzenleniyor.

Michel Foucault, Walter Benjamin, Giorgio Agamben, Michael Hardt, Antonio Negri, Hakim Bey, Achille Mbembe, Hannah Arendt, Jacques Rancière gibi yakın dönemde yaşamış ya da hâlâ yaşayan filozofların ve sosyologların görüşlerinden yola çıkarak incelenecek olan özgürlük, özne ölçekli örneklerden güncel kitle hareketlerine bir süreklilik bilinciyle çerçevelendirilecek. Değere, ilkeye, yasaya indirgenmiş bilindik özgürlük anlayışlarından koparak hareket hâlinde, göreceliğini sorgulamaya açmaktan çekinmeyen, “şimdi ve burada” olan bir özgürlüğün gerçekleştirilebilir olup olmadığı etkinliğin başlıca sorunsalı.

  Kolektif ve ekolojik bir avlu: Şirince'de Türkiye'nin ilk alternatif Tiyatro Medresesi

 

Previous post
ABD’lilerin Noel süslerinde tükettiği elektrik El Salvador'un yıllık tüketiminden fazla
Next post
Fırat’ın Gazabı: Caber Kalesi kuşatmaya alındı