Ana SayfaDünyaÖzsavunma kazandı: Kendisine şiddet uygulayan eşini öldüren kadın serbest bırakıldı

Özsavunma kazandı: Kendisine şiddet uygulayan eşini öldüren kadın serbest bırakıldı

HABER MERKEZİ – Fransa’da 47 yıllık evlilikleri boyunca kendisine şiddet uygulayan eşini öldüren Jacqueline Sauvage adlı kadın, Cumhurbaşkanı Hollande’ın çıkardığı afla serbest bırakıldı.

Fransa’da 69 yaşındaki Jacqueline Sauvage, evlilikleri boyunca kendine ve oğluna şiddet uygulayan, kızlarını tacize maruz bırakan eşi Norbert Marot’u öldürmüştü.

Ülke çapında geniş yankı uyandıran davada özsavunma uygulayan kadın için 10 yıl hapis cezası verilmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Ocak ayında Sauvage için kısmi af çıkarmış, ancak mahkemeler kadının serbest bırakılması için yapılan başvuruları reddetmişti.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Hollande’ın yeni affıyla Sauvage dün salıverildi.

Hollande, Twitter mesajında, “Jacqueline Sauvage’ın kalan cezası için af çıkarıyorum. Bu afla, tutukluluğu derhal sona erecek” dedi.

Karar, Sauvage’ın serbest kalması için kampanya yürüten gruplar arasında sevinçle karşılandı.

Kızları da Sauvage’ın tüm evlilikleri boyunca babalarının şiddetine maruz kaldığını söylemişti. Sauvage, oğlunun kendini asarak yaşamını sonlandırmasından bir gün sonra bir tabanca bulup kocasını vurmuştu.

Jacqueline Sauvage’nin yaşadıkları

Sauvage’ın serbest bırakılması için internette başlatılan kampanyaya, aralarında çok sayıda milletvekilinin de bulunduğu 430 bin kişi destek verdi.

Cumhurbaşkanı Hollande da kampanyayı destekledi ve Sauvage’ın üç kızıyla görüştü. Hollande Ocak’ta devlet başkanlarının nadiren kullandığı anayasa maddesine dayanarak Suavage’ın cezasının asgariye indirilmesini öngören bir kararname çıkarttı. Bu kararla, kadının ne zaman serbest kalacağı, yargıçların takdirine bırakıldı. Cumhurbaşkanı’nın yeni affı ise kadının koşulsuz salıverilmesini sağladı.

*Kocası Norbert Marot’dan 47 yıl boyunca şiddet gördü. Dört kez hastaneye kaldırıldı.

*Oğlu da babasının şiddetine maruz kaldı. Sauvage’ın üç kızından ikisinin babalarının cinsel tacizine uğradığı ortaya çıktı.

*9 Eylül 2012: Oğlu kendini astı.

*10 Eylül 2012: Kocasını üç kurşunla sırtından vurdu.

*Ekim 2014: Kasıtsız adam öldürmekten 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

*Aralık 2015: Temyiz mahkemesi kararı onadı.

*Ocak 2016: Cumhurbaşkanı Hollande, Sauvage’ın kızlarıyla görüştü. Hollane Sauvage’ın erken tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

*28 Aralık 2016: Hapisten çıktı.

Kaynak: BBC Türkçe