Ana SayfaGüncelRoboski Katliamı: HDP’li Encü’den mesaj, İHD’den ‘Failler yargılansın’ çağrısı

Roboski Katliamı: HDP’li Encü’den mesaj, İHD’den ‘Failler yargılansın’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Roboskİ Katliamı’nın 5’inci yıldönümünde, katliamda 11 yakınını kaybeden tutuklu HDP Milletvekili Ferhat Encü cezaevinden bir mesaj gönderdi. İHD ise yaptığı basın açıklamasında katliamın aydınlatılmasını ve faillerin soruşturulup yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmasını talep etti.

Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Ortasu/Roboski ve Gülyazı/Bujeh köylerinden 28’i aynı aileden 34 kişi savaş uçaklarının bombardımanıyla öldürülmesi üzerinden 5 yıl geçti.

28 Aralık 2011’deki bu katliamda Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tutuklu bulunan Şırnak Milletvekili Ferhat Encü de 11 yakınını kaybetti.

HDP’li Encü, katliamın 5’inci yılında tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi’nden Roboskili ailelere bir mesaj yolladı.

Mesajında, beş yıldır faillerin cezalandırılması ve barış taleplerinin yanıt bulmadığını söyleyen Encü, “Bizler topyekun imha ve inkar politikasına karşı demokrasiyi, adaleti, birlikte ve eşit bir şekilde yaşamayı ve barışı savunmaya devam edeceğiz” dedi.

“Katır sırtında taşınan ölüleri unutursak kalbimiz kurusun” diyen Ferhat Encü’nün mesajının tamamı şu şekilde:

Sevgili halkımız, değerli Roboski halkı ve yüreği acılarla dolu Roboskili annelerim, hepinizi sevgi saygıyla selamlıyorum.

28 Aralık 2011 tarihinden bu yana, 34 canımızın, kardeşimizin katledilmesi üzerinden tam 5 yıl geçmiştir. Bu bilinçli ve planlı katliamın failleri korunup kollanmıştır. Tek bir kişi hakkında soruşturma açılmış değil maalesef. 5 yıldır ortaya koyduğunuz onurlu mücadele ile bu katliamın faillerinin cezalandırılması için büyük fedakarlıklar yaptınız. Ne yazık ki bu katliamı gerçekleştirenler hâlâ bu ülkeyi yönettikleri için cezalandırılanlar sizler ve sizlerle dayanışma içerisinde olan insanlar oldu.

Değerli acılı annelerim, kardeşlerim, abilerim, amcalarım ve cefakar halkımız; 5 yıldır ortaya koyduğumuz mücadelede sadece iki şey talep ettik; yeni bir Roboski olmaması için faillerin cezalandırılması ve birçok Roboski’nin yaşandığı bu topraklarda sorunun demokratik yollarla çözülerek onurlu bir barışın tesis edilmesi. Fakat ne yazık ki geldiğimiz nokta ölüm, kan, gözyaşı, talan; Kürt halkına, ezilenlere topyekun savaş politikası uygulanması oldu.

Bizler bu topyekun imha ve inkar politikasına karşı demokrasiyi, adaleti, birlikte ve eşit bir şekilde yaşamayı ve barışı savunmaya devam edeceğiz. Bizleri cezaevlerine koyabilirler, bu halkın seçilmişlerini rehin tutabilirler. Halkımızın iradesini yok sayabilirler. Fakat bizler umudumuzu kaybetmeyeceğiz, direneceğiz ve kazanan bu halkın onurlu mücadelesi olacak.

Bu duygularla başta 34 kardeşimin şahsında bu topraklarda hayatını kaybeden tüm insanlarımızı anıyor ve hepinizi en içten kalbi duygularımla kucaklıyorum.

Katır sırtında taşınan ölüleri unutursak kalbimiz kurusun.

İHD: Failler yargılansın

Öte yandan katliamın yıldönümünde İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi de bir basın açıklaması yaptı.

Yapılan açıklamada katliamın faillerinin yargı önüne çıkarılması talep edilirken, katliama ilişkin yargıdaki duruma ve dosyanın ‘hukuki öyküsüne’ dikkat çekildi:

Açılan soruşturmalarla katliamın failleri, askeri yargı organlarına havale edilerek aslında korunmaya çalışıldı! Etkin bir soruşturma olmadığı gün gibi ortada olan bu süreçten elbette, adalet çıkması beklenemezdi.

Roboskili ailelerin adalet nöbetinin hatırlatıldığı açıklamada, “Hukuk ve demokrasi ile yönetilen bir ülke olduğu iddiasında bulunan devletin yapması gereken, katliamı aydınlatmak, failleri yargılayıp cezalandırmaktır” denildi ve devamla şu ifadelere yer verildi:

Ancak, bunun yerine katliamın aydınlatılması talebiyle adalet arayışında olan Roboskî’liler hakkında soruşturma ve davalar açılıyor.

İnsan hakları savunucuları olarak, vicdanlarda mahkûm edilmiş insanlığa karşı suçlar ve faillerinin, bir gün mutlaka yargılanacağına inanıyoruz.

Ne olmuştu?

28 Aralık 2011’de, Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Ortasu/Roboski ve Gülyazı/Bujeh köylerinden 28’i aynı aileden 34 kişi savaş uçaklarının bombardımanıyla öldürüldü.

11 Haziran 2013’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “taksirle ölme sebebiyet vermekten dolayı” Roboski katliamıyla ilgili soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı verip dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi.

Genelkurmay Askeri Savcılığı, 7 Ocak 2014’te takipsizlik kararı verdi. Mağdurların ailelerinin avukatlarının karara itirazı reddedildi.

Dosya bunun üzerine Anayasa Mahkemesine taşındı.

Dilekçe ve eklerinin idari yönden Anayasa Mahkemesinde yapılan ön incelemede, başvuruda eksiklikler tespit edildi, tamamlanması istendi. Ancak başvuru, “eksikliğin süresinde giderilmemesi” nedeniyle, 24 Şubat 2015 tarihli kararla reddedildi.

Mahkeme üyesi Osman Paksüt ise karara şerh düştü: “Başvurunun reddine ilişkin karara, sürenin geçirilmiş olmasının ve mazeretin kabulünün aşırı bir şekilcilikle incelenip incelenmediği noktasından tereddüt duyduğumdan katılmamaktayım.”

Roboski katliamı mağduru 281 başvurucu, yaşam hakkı ihlali başta olmak üzere hak ihlalleriyle ilgili 23 Ağustos 2016’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yaptı.