Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘Türkiye çalışanlar için en kötü 10 ülke arasında’

‘Türkiye çalışanlar için en kötü 10 ülke arasında’

HABER MERKEZİ – ITUC tarafından hazırlanan İnsan ve Sendikal Haklar Raporu’nda  Türkiye çalışanlar için en kötü 10 ülke arasında yer aldı.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) 2016 yılı İnsan ve Sendikal Haklar Raporu’nu açıkladı. Raporda OHAL sonrası Türkiye’de yaşanan sendikal hak ihlallerine dikkat çekildi.

Rapora göre, 2016 Küresel Haklar İndeksi, işçi haklarının dünyanın neredeyse tüm bölgelerinde zayıfladı.

Raporda, 2016 yılının ifade özgürlüğü ve demokrasiye yönelik saldırılar bakımından da en kötü yıl olduğu belirtildi.

İfade ve toplanma özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların geçtiğimiz yıla göre yüzde 22 arttığına dikkat çekilen raporda, araştırmanın yapıldığı 141 ülkeden 50’sinde baskının söz konusu olduğu belirtildi.

Rapora göre, 82 ülkede işçiler çalışma yasaları dışında bırakılıyor.

141 ülkenin üçte ikisinden fazlasında grev hakkı bulunmadığı belirtilen raporda ve ülkelerin yarısından fazlasında bazı işçilerin veya işçilerin tümünün toplu sözleşme hakkının reddedildiği kaydedildi.

Raporda, Türkiye’nin Kamboçya, Hindistan ve İran gibi ülkelerle birlikte çalışanlar için en kötü 10 ülke sıralamasında yer aldığı vurgulandı. Aynı zamanda raporda, Türkiye’deki başarısız darbe girişimi şiddetle kınanırken sorumlular hakkındaki soruşturma ve kovuşturmaların hukukun üstünlüğü ilkesine uygun yürütülmesi çağrısında bulunuldu.

ITUC’un 2016 İnsan ve Sendikal Haklar İzleme Listesi’nde yer aldı. ITUC raporunda Türkiye’ye dair yer alan değerlendirmelerden bazıları şöyle:

Türkiye’de geçen yıldan bu yana çalışanlara yönelik saldırılar yoğunlaştı. En az 1390 KESK üyesi hakkında barışçıl sendika faaliyetlerinde bulundukları için soruşturma acildi. 284 kadarı sürgün edildi, 403 kişi emekli olmaya zorlandı, 102 kişi gözaltına alındı veya tutuklandı. 97 kişi Cumhurbaşkanı’na hakaretle suçlandı.

Ankara’da, 10 Ekim 2015’te sendikalar ve meslek örgütleri tarafından düzenlenen “Emek, Barış ve Demokrasi” mitingini hedef alan terör saldırısında 100’den fazla kişi hayatını kaybetti.

2016 yılı Şubat ayı sonunda Bursa’da bulunan Renault fabrikasında örgütlenme özgürlüğü talebiyle barışçıl gösteri hakkını kullanan işçiler ve polis arasında çatışmalar yaşandı. 60 kişi işten atıldı 54 kişi işten ayrılmaya zorlandı.

Mayıs ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevinden alınması Türkiye’yi otokratikleşme yolunda daha da kötüye götürdü. 15 Temmuz 2015’te askeri güç kullanarak iktidarı ele geçirme teşebbüsü başarısız oldu. Başarısız darbe girişiminin ardından binlerce işçi ve vatandaş işten çıkarıldı veya açığa alındı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP’den ‘IŞİD videosuna’ ilişkin açıklama
Sonraki Haber
ABD Türkiye’deki vatandaşlarını uyardı