Ana SayfaGüncelTürkiye’de feminist hareket: Yeryüzü Cafe’de ‘İsyan-ı Nisvan’ gösterimi

Türkiye’de feminist hareket: Yeryüzü Cafe’de ‘İsyan-ı Nisvan’ gösterimi

HABER MERKEZİ – Yeryüzü Kadınları, 16 Aralık Cuma günü İsyan-ı Nisvan belgeselinin gösterimini gerçekleştirecek. Yeryüzü Cafe’de yapılacak olan gösterime belgeselin yönetmeni Melek Özman ve feminist Yaprak Zihnioğlu katılacak.

Yeryüzü Cafe’de düzenlenen ‘Yeryüzü Sinema Günleri’nde bu hafta  16 Aralık Cuma akşamı saat 19:30’da, İsyan-ı Nisvan belgeselinin gösterimi yapılacak.

Yeryüzü Kadınları tarafından düzenlenen etkinliğe belgeselin yönetmeni Melek Özman ve Türkiye’deki feminist mücadelenin öncülerinden Yaprak Zihnioğlu katılacak.

1970’lerde Türkiye’de feminist hareketin çıkış noktasına odaklanan belgeselin konusu şöyle:

1970’lerdeki ikinci dalga feminist hareket tüm dünyayı etkilemiş, 1975 dünya kadın yılı ilan edilmiş, Türkiye’de de kadınlar, kadınlık konuşulur olmuşken YAZKO (Yazarlar ve Çevirmenler Kooperatifi) yine kadınların salık vermesiyle kadınlarla ilgili bir dizi kitabı Türkçeye çevirmek ister.

Bu çeviri çalışmasını yapmak üzere buluşan ama öncesinde de kadınlık durumuna hal çare ararken yolları çalışmış kadınlar çeviri yapmaktan kısa bir süre sonra vazgeçer çünkü ‘feminist bir hareket oluşturmak’ olur artık amaçları…

Belgesel, kadınların birlikte keşfetme, hayal etme, eyleme ve isyan etme deneyimlerini yani Türkiye’de, feminist bir hareket oluşmasının ilk yıllarını anlatıyor.