Ana SayfaGüncel‘Türkiye’de yılbaşı için Milli Piyango çekilişleri yapılırken Noel etkinlikleri neden sorun oluyor?’

‘Türkiye’de yılbaşı için Milli Piyango çekilişleri yapılırken Noel etkinlikleri neden sorun oluyor?’

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Garo Paylan, Şişli’de Milli Eğitim’in “Yılbaşı etkinliği” yasağı ile ilgili iddiayı Bakan İsmet Yılmaz’a sordu: “Yılbaşı etkinlikleri kapsamında, Türkiye’de Milli Piyango çekilişleri yapılırken, insanlar birbirlerine Yeni Yıl hediyeleri verirken, okulda çocukların eğlenmesi için düzenlenen etkinlikler neden engelleniyor?”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Şişli Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara gönderildiği iddia edilen “Yılbaşı Etkinliklerinin Yapılmaması” konulu yazıyı Meclis gündemine taşıdı.

Paylan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a, yılbaşı etkinliklerinden bahsedilirken kullanılan “kültürel değerlerimize uygun olmama” ifadesiyle neyin kast edildiğini sordu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Noel” ve “Yılbaşı” arasındaki farkı nasıl tanımladığı sorusuna da yanıt isteyen Paylan, devamla da Bakan Yılmaz’dan şu soruları cevaplamasını istedi:

  • “İkinci bir uyarıya mahal vermeden, Noel etkinliklerinin yapılmaması” emriyle, resmi/özel ve azınlık okullarında okuyan, Hıristiyan öğrencilerin kültürel değerlerine uygun olarak Noel bayramını kutlamalarının engellenmesinin gerekçesi nedir?
  • Dini bayramlar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kutlaması engellenebilir bayramlar olarak mı değerlendirilmektedir?
  • Yılbaşı etkinlikleri kapsamında, Türkiye’de Milli Piyango çekilişleri yapılırken, insanlar birbirlerine Yeni Yıl hediyeleri verirken, okulda çocukların eğlenmesi için düzenlenen etkinliklerle birbirlerine hediye vermeleri neden bir sorun olarak algılanmakta ve engellenmektedir?

Ne olmuştu?

Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür’ün, ‘yılbaşı etkinlikleri ile ilgili şikayetlerin olduğunu’ ifade ederek okullara bir yazı gönderdiği iddia edilmişti.

Okullara gönderildiği söylenen söz konusu yazı şöyleydi:

Yaşanan terör olayları ve kültürel değerlerimize uygun olmaması nedeniyle Müdürlüğümüze intikal eden şikayetler göz önünde bulundurularak, yılbaşı nedeniyle öğrencilerin hediyeleşmesi, şans oyunları, süsleme, çekiliş vb. gibi Noel-yılbaşı etkinliklerinin yapılmaması ve herhangi bir aksaklığa mahal verilmemesi hususunda ikinci bir uyarıya mahal vermeden gereğini önemle rica ederim.

Previous post
‘Hiçbir Düş Yarım Kalmayacak’
Next post
Bir kadın cinsel saldırıya maruz bırakıldı, polis o esnada canlı yayın yaptı