Ana SayfaDünyaUca: Ezidi toplumunun ‘Ezi Bayramı’ kutlu olsun

Uca: Ezidi toplumunun ‘Ezi Bayramı’ kutlu olsun

HABER MERKEZİ – Ezidi toplumu için kutsal olan Ezi Bayramı vesilesiyle bir mesaj paylaşan HDP Milletvekili Feleknas Uca, “Ezi Bayramı’nın toplumsal bir barışa vesile olmasını umuyorum” dedi.

Bugün, Ezidiler için kutsal olan Ezi Bayramı.

Ezidi toplumu tarafından her yıl 3 hafta boyunca 9 gün tutulan orucun ardından kutlanan bayram, Ezidi halkının temel dini ve toplumsal değerlerinden biri.

Binlerce yıldır kutlanan bu bayram vesilesiyle bir açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Ezidilerin tarih boyunca yaşadıkları zulme dikkat çekerek Ezidilerin Ezi Bayramı’nı kendi ana yurtlarından uzakta, dünyanın farklı yerlerinde kutlamak zorunda kaldıklarını söyledi.

Ezi Bayramı’nı kutlayan Uca’nın mesajı şöyle:

Ezi Bayramı ülkemizin en temel inanç ve kültürel değerlerine sahip çıkma geleneği olarak görülmelidir. Ezi bayramının kutsallığı Ezidi inancı açısından bugün her zamankinden daha anlamlıdır çünkü bu kadim inanç bugün yok olma tehlikesi altındadır. O açıdan herkes Ezidi toplumunu, Ezidi halkının kültür ve inancını daha fazla sahiplenmeli ve korumalıdır.

Mesajında Şengal’in IŞİD işgalinden kurtarıldığını ve Ezidilerin kendi örgütlenmelerini inşa ettiğini de anımsatan Uca, “Şengal dışında kalan Ezidi toplumunun Şengal’e giderek demokratik sistem içerisinde yerini almasını ve demokratik özerk sistemin kurulmasına katkı sunmasını temenni ediyorum” dedi.

Ezi Bayramı vesilesiyle katliamlarda hayatını kaybeden Ezidileri anan Uca, şunları söyledi:

Ezi Bayramı’nın hala IŞİD’in elinde bulunan kadınların bir an önce özgürlüğüne kavuşmasına vesile olmasını temenni ediyorum. Ezidi halkının kendi topraklarında özgür ve demokratik bir gelecek kuracağına olan inancımla başta Şengal’de mücadele eden Ezidi savunma güçleri olmak üzere, bütün Ezidi toplumunun bayramını kutluyorum!

Ezidi duasında “hatim divana îlahî, Min li dît xweşî û şahî, Serê her tiştî tifaq û tevahî” şeklinde belirtildiği gibi, Ezi Bayramı’nın toplumsal bir barışa vesile olmasını, başta Şengal olmak üzere bütün Ortadoğu ve dünyada savaşların sona ermesini ve bölgede yaşayan halkların huzurlu ve mutlu bir yaşama kavuşmasını umuyorum.

Ezidi halkının gelecek günlerinin bayram sevinci ve mutluluğuyla dolu olmasını ümit ediyorum!

Previous post
Yeşim Ustaoğlu'nun 'Tereddüt' filmi 'sansürlü haliyle' vizyonda
Next post
Halep'teki son duruma ilişkin Çavuşoğlu ve Rusya'dan açıklama