Ana SayfaDünya2. Dünya Savaşı’nı ilk duyuran kadın gazeteci hayatını kaybetti

2. Dünya Savaşı’nı ilk duyuran kadın gazeteci hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – İkinci Dünya Savaşı’nı duyuran ilk gazeteci olarak tarihe geçen Clare Hollingworth, hayatını kaybetti. Hollingworth Vietnam, Cezayir ve Ortadoğu’da da savaş muhabirliği yapmıştı. 

Hong Kong merkezli Yabancı Gazeteciler Kulübü (FCC), İkinci Dünya Savaşı’nın başladığını haberleştirerek savaşı tüm dünyaya duyuran kadın gazeteci Clare Hollingworth’in 105 yaşında hayata gözlerini yumduğunu açıkladı.

Hollingworth, 1939’da Polonya’dan Almanya’ya doğru giderken sınırda Alman birliklerinin konuşlanmış olduğunu görmüştü. O zamanlar 28 yaşında olan ve Daily Telegraph için çalışan muhabirin geçtiği haber, ‘yüzyılın en büyük atlatma haberi’ olarak da anılıyor.

Daily Telegraph o gün ‘1000 tank Polonya sınırına konuşlandı. 10 bölük saldırı için hazır’ manşetiyle çıkmıştı. Gazete 3 gün sonra da Nazi işgalinin başladığını duyurmuştu.

Ayrıca Hollingworth gazeteci olmadan önce, İngiliz vizesi ayarlayarak binlerce kişinin Nazi Almanyası’ndan kaçmasını sağlamıştı.

Clare Hollingworth

Hollingworth, 1911’de İngiltere’nin Leicester şehrinde dünyaya geldi. İki kez evlenen başarılı gazeteci yaklaşık 40 yıldır yaşamını Hong Kong’ta sürdürüyordu.

“Kariyerim eve koşmaya çalışmaktan daha önemli” diyen gazeteci Vietnam, Cezayir ve Orta Doğu’da savaş muhabirliği yapmıştı.

Hollingworth, geçen Ekim ayında 105. yaşını kutlamıştı.

Previous post
'İnsan çölü' İstanbul'dan Arhavi'ye: 'Hayatı kendimize esir etmişiz, artık daha özgürüz'
Next post
'OHAL sürecinin özeti': Gazeteciler 18 gündür gözaltında