Ana SayfaEkoloji8 bin yıllık Hevsel Bahçeleri ‘proje alanı’ ilan edildi: Bakanlık içeriği açıklamıyor

8 bin yıllık Hevsel Bahçeleri ‘proje alanı’ ilan edildi: Bakanlık içeriği açıklamıyor

HABER MERKEZİ – Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Özel Proje Alanı” ilan edilen 8 bin yıllık Hevsel Bahçeleri ile ilgili proje onaylandı. Bakanlık aradan geçen 18 güne rağmen projenin içeriğini açıklamıyor.

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri daha önce 644 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 2’nci maddesinin 1’inci fıkrasının (ğ) bendi ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 9’uncu maddesi uyarınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayı ile “Özel Proje Alanı” ilan edilmişti.

Proje, 28 Aralık 2016 tarihinde onaylandı.

Projenin içeriğinin askıya çıkması gerekirken, aradan geçen 18 gündür Bakanlık’tan projenin ayrıntılarına dair tek bir açıklama yapılmadı.

Gazeteci Hülya Emeç’e konu ile ilgili konuşan Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şube Eş Başkanı Büşra Cizrelioğulları, projenin içeriğinin gizlenmesine tepki gösterdi.

Yasa ve yönetmeliklerin çıkarılan projelere itiraz etme hakkını verdiğini söyleyen Cizrelioğulları, Dicle Vadisi ve Hevsel Bahseleri’ne ilişkin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden projeyi istediklerini, bilgi verilmemesi durumunda itiraz edeceklerini dile getirdi.

Cizrelioğlu şunları söyledi:

Bu alanda nazım ve imar planı değişiklikleri yapılıyor. Bu alanın askı ilan tutanağına ulaştık, fakat projenin içeriğine dair herhangi bir bilgi edinemedik. Hangi alan özel proje alanı ilan edilmiş. Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri çok geniş bir alandır. Birinci uygulama etabı neresidir henüz bilmiyoruz.

Askıda olan planların açık, alanın şeffaf şekilde gösterilmesi ve kamuoyuyla paylaşılması lazım. Buna ilişkin yönetmeliklerde de kesin hükümler var. Halkın kent bileşenlerinin de hakkı gasp ediliyor.

Cizrelioğulları, Özel Proje Alanı ilanıyla birlikte yaşanabilecekleri ise şöyle sıraladı:

Özel Proje Alanı’nın ilanı aslında başka hiçbir kurumun söz hakkı olmaksızın Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın direkt bir şekilde buraya planlarını, parselasyonunu kimseye sormaksızın yapma yetkisi veriyor. Bu başlı başına bir problem. Bakanlık şimdi Dicle Vadisi ve Hevsel bahçelerini imara mı yoksa cazibe merkezleri haline mi getirecek bilmiyoruz. Hevsel bahçeleri ve Dicle Vadisi’nin bir kısmı bakanlığa verilmiş durumda. Bu alan parçalı ele alınacak bir yer değil. Bütüncül yaklaşımla korunması gereken bir alandır. Daha önce Dicle Vadisi’ne ilişkin plan ve projeler yapıldı. Yapılan projelerde bu alanı bir cazibe merkezi haline getirme çabası içerisindeydi. Oysa koruma ve kollama odaklı bir çaba sarf edilmedi. Bu günkü kaygımız da budur.

 

 

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Öğrencileri cinsel istismara maruz bırakan müdür yardımcısı tutuklandı
Sonraki Haber
'Kadınlar tüm zorluklar karşısında yaşamı yaratıyor'