Ana SayfaGüncelABD’den ‘Astana’ açıklaması: PYD masada olmalı

ABD’den ‘Astana’ açıklaması: PYD masada olmalı

HABER MERKEZİ – Suriye’nin geleceğinin şekillendirilmesinde önemli bir yere sahip olacak Astana görüşmeleri öncesinde ABD’den “PYD’de masada olmalı” açıklaması geldi.

ABD’den Astana’da gerçekleşecek Suriye görüşmeleri öncesi PYD açıklaması geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, Suriye’de barışın sağlanması sürecinde, Birleşmiş Milletler’in (BM) öncülük edeceği çözüm arayışlarının tek çözüm yolu olduğunu yineledi.

Toner, barış görüşmelerinde kimlerin yer alacağının ise barış görüşmelerine önderlik eden gruplara ve Suriye halkına bağlı olduğunu söyledi.

PYD’nin IŞİD’e karşı en etkili mücadele eden grup olduğunu ve PYD’nin de barış görüşmelerinin yapılacağı masada olması gerektiğini söyleyen Toner, şunları ifade etti:

PYD savaşta varlığı olan bir grup. Suriye’deki çözüm arayışlarında da seslerinin duyulması gerekiyor. Bize göre, bir noktada bu sürecin bir parçası olmak zorundalar.

Toner, ABD’nin süreç içerisinde PYD’nin de Suriye görüşmeleri masasında yer alması gerektiği görüşünü, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Suriye’nin Dostları Grubu’na bağlı ülkelere aktarıldığını da belirtti.

YPG’ye silah verilip verilmediği tartışmalarına da değinen Toner, “YPG IŞİD’e karşı önemli ve etkili bir güç. Türk hükümetinin PYD ile duyarlılığını göz önünde bulunduruyoruz” dedi.

Astana hazırlıkları

Rusya, İran ve Türkiye, Suriye’de siyasi çözüm için ortaklaşa yürütülecek sürecin başlatıldığını geçtiğimiz günlerde açıklamıştı.

8 maddelik bir deklarasyonla üç ülkenin de Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı duyduğu ve çözümün askeri olamayacağına inandığı belirtiliyordu. Bu deklarasyon ayrıca Türkiye’nin şu zamana kadarki Suriye politikasıyla tamamıyla zıt ifadeler de içeriyordu.

Ateşkes görüşmelerinin Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Ocak ayında düzenlenecek toplantılarda, Türkiye, İran ve Rusya’nın yanı sıra, Suriye hükümeti ve ‘muhalif’ olarak adlandırılan gruplar da yer alacak.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Astana’daki görüşmeler için yaptığı açıklamada “Zirvede PYD yer almayacak” demişti.

Toner’in PYD’nin masada olması gerektiğine yönelik sözleri, Astana’da yapılması beklenen ve Suriye rejiminin de dahil olacağı, Suriye’nin geleceği konusunda etkide bulunabilecek görüşmelerin hazırlığı olarak değerlendiriliyor.