Ana SayfaDünyaABD’nin ardından Rusya’dan da ‘güvenli bölge’ açıklaması: Türkiye Bab’tan çekiliyor mu?

ABD’nin ardından Rusya’dan da ‘güvenli bölge’ açıklaması: Türkiye Bab’tan çekiliyor mu?

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’de “güvenli bölge” planına Rusya’dan da “Suriye hükümeti onaylarsa düşünülebilir” açıklaması geldi. Ayrıntıları netleşmeye başlayan plana göre “güvenli bölge” için askeri güçlerden arındırılmış Şehba bölgesi öngörülürken, bunun da  Türkiye’nin Bab’tan çekilmesi anlamına geleceği belirtiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’de “güvenli bölge” planına ilişkin Rusya’dan da “Suriye hükümeti onaylarsa düşünülebilir” açıklaması geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Suriye’de güvenli bölgeler oluşturma fikrine gelirsek, Amerikalı meslektaşlarımızla diyaloğumuz sırasında bu konuyu açıklığa kavuşturacağız” dedi ve Suriye hükümetinin de onaylaması durumunda konunun düşünülebileceğini söyledi.

Bu açıklamayla Rusya’nın da “güvenli bölgeler” planına mutabık kalacağı yönünde işaretler arttı.

Plana göre “güvenli bölge” için öngörülen alanın Şehba bölgesi olduğu belirtiliyor.

Şehba bölgesi neresi?

Şehba, Rojava/Kuzey Suriye’nin en batısındaki Kürt yerleşim yeri Afrin ile Kobane’nin batısındaki Fırat Nehri arasındaki bölgeyi kapsıyor.

İdari olarak Suriye’nin ikinci büyük vilayeti Halep’e bağlı olan Şehba bölgesinde bulunan Cerablus, El Rai ve Azaz yerleşim yerleri, sırasıyla doğudan batıya Türkiye-Kuzey Suriye sınır hattı boyunca yer alırken Minbic, Cerablus’un güneyinde; El Bab, El Rai’nin güneyinde ve Til Rifat, Mare ile Exterin gibi yerleşim yerleri ise Azez’in güneyinde yer alıyor.

Bölge aynı zamanda Suriye iç savaşının başladığı günden bu yana Türkiye’nin “tampon bölge” ve “uçuşa yasak bölge” adıyla dillendirdiği projesini kurmak isteği yerlerin başında.

Bu sebeple TSK’nın Suriye’de başlattığı “Fırat Kalkanı” operasyonu ile adını sıkça duyduğumuz bölgede TSK hala Bab kuşatmasını sürdürüyor.

Erdoğan’ın “Bab’ta derine inmeye gerek yok” açıklaması

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bab’ta daha fazla derinliğe inmeye gerek yok” açıklaması ve Trump’ın “güvenli bölge” açıklamasının zamanlaması da bölgenin “güvenli bölge” tartışmalarının hızlanması sonucunda tekrardan gündemde olacağının sinyali.

Türkiye Bab’tan çekilecek mi?

Bölgenin “güvenli bölge” olması için askeri güçlerden arındırılmış olması gerekiyor. Peki, bu durumda Türkiye Bab’tan çekilecek mi?

Erdoğan’ın “Bab’ta daha fazla derinliğe inmeye gerek yok” açıklamasının ardından TSK’dan gelen  “IŞİD çekilmeye hazırlanıyor” açıklaması da Bab’tan dönüşün hazırlığı olarak yorumlanıyor.

Öte yandan Suriye rejim güçleri de Bab’ın güneyinden kente doğru ilerleyişini sürdürüyor. Son iki haftadır rejim Bab’ın güneyi ile güneybatısında birçok köyde hakimiyet sağlamış durumda.

Sahadaki kaynaklar ayrıca İran ve Rusya ile Moskova’da görüşen Türkiye’nin bu görüşmeye göre  Şehba bölgesinden çekileceğini belirtirken bu konuda Rusya ve ABD arasında bir anlaşmazlığın da bulunmadığı belirtiliyor.




Önceki Haber
Bakanlığa 'Haydi namaza' sorusu: Bu etkinlikler için mi çocuklara tatilde ödev verilmedi?
Sonraki Haber
Yılmaz Güney Sineması'nda yangın çıktı