Ana SayfaGüncelAğaçların işaretlendiği Belgrad Ormanı’nda neler oluyor?

Ağaçların işaretlendiği Belgrad Ormanı’nda neler oluyor?

HABER MERKEZİ – İstanbul’un eşsiz yerlerinden biri olan Belgrad Ormanı’nda yapılması planlanan Haliç-Kemerburgaz Dekovil Hattı için ağaçların işaretlendiği belirtiliyor. İBB’den yapılan açıklama ise tartışma konusu. Kuzey Ormanları Savunması, başlattıkları imza kampanyasının ardından Pazar günü Belgrad Ormanı’nda basın açıklaması yapmaya hazırlanıyor.

İstanbul’a binlerce yıldır hayat veren ve Kuzey Ormanları’nın eşsiz parçalarından biri olan Belgrad Ormanı’ndaki ağaçların işaretlenip numaralandırıldığı ortaya çıktı.

Ağaçların işaretlenmesinin Belgrad Ormanı’ndan geçmesi planlanan Haliç-Kemerburgaz Dekovil Hattı için 1 Şubat’ta yapılacak ihale öncesinde olması ise dikkat çekti.

Kuzey Ormanları Savunması (KOS) ve yaşam savunucuları işaretlemelerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Belgrad Ormanı’nın kalbinden geçecek ‘Haliç-Kemerburgaz Dekovil Hattı’ için yapıldığını ve ağaçların kesileceğini belirtiyor.

Habertürk’ten Nagihan Alan’ın haberine göre yapılan işlemden habersiz olduklarını belirten İBB’den bir yetkili ise şunları kaydetti:

Proje kapsamında ağaç kesimi yapılmayacak ancak raylı sistem güzergahındaki ağaçlarda uygun bir yere taşıma işlemi yapılabilir fakat işaretlemeler tarafımızdan yapılmadı.

İmza kampanyası

KOS tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yeni başlatılan imza kampanyası da artan bir şekilde destek görmeye devam ediyor. 3 gün önce başlatılan kampanyaya imza atanların sayısı 6 bini geçti.

İmza kampanyasına buradan ulaşabilirsiniz.

Belgrad Ormanı’nda basın açıklaması

Kuzey Ormanları Savunması, önümüzdeki Pazar günü 11.30’da Belgrad Ormanı’nın Bahçeköy girişinde basın açıklaması düzenleyecek.

Yaşam savunucuları tarafından yapılan çağrıda şunlar kaydedildi:

Belgrad Ormanı, dekovil tren hattı ile yağmalanmak isteniyor. Belgrad Ormanı’nın yok edilmesine izin vermeyelim, ormanımızı birlikte savunalım, şehrimizin nefesine sahip çıkalım.

29 Ocak 2017 Pazar, 11.30’da Belgrad Ormanı’nda Bahçeköy girişinde basın açıklamasından hemen sonra orman içerisinde 2. Mahmut Bendi’nden başlayarak gölet etrafında yaklaşık 2 saatlik (kar durumuna göre tahminen) bir doğa yürüyüşü gerçekleştireceğiz.

Haliç-Kemerburgaz Dekovil Hattı?

Yine Habertürk’ün haberine göre 102 yıllık Haliç-Karadeniz Sahra Hattı’nı Haliç-Kemerburgaz Dekovil Hattı ile yeniden hayata geçirmeye hazırlanan İBB’nin projesi, 25 km’lik hat üzerine kurulacak.

Santral İstanbul’dan başlayıp Kağıthane Deresi ve Cendere yolunu izleyerek Göktürk üzerinden Ayvad Bendi mesire alanında son bulacak. İhalenin ardından hattın yapımı 22 ayda tamamlanacak.

10 istasyondan oluşacak demiryolu hattı, yapımı devam eden Mahmutbey- Mecidiyeköy- Kabataş Metro Hattı ile Sadabat İstasyonu’nda, yapımı devam eden Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı ile Silahtarağa İstasyonu’nda ve planlanan İstinye-İTÜ-Kağıthane Metro Hattı ile TT Arena İstasyonu’nda entegre olacak.