Ana SayfaGüncelAKP ile MHP arasında ilk Anayasa tartışması

AKP ile MHP arasında ilk Anayasa tartışması

HABER MERKEZİ – Uzlaşı ile ‘başkanlığı’ da içeren Anayasa değişiklik teklifini Meclis’e getiren AKP ile MHP arasında ilk tartışma yaşandı. AKP’li İsmail Aydın’ın “Anayasanın değiştirilemez maddesini kabul etmek mümkün değil” demesi üzerine MHP’den tepki gelirken, Meclis’te tansiyon yükseldi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım ise anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilemeyeceğini ve bunun teklif edilemeyeceğini söyledi.

‘Başkanlık sistemini’ içeren Anayasa değişiklik teklifi görüşmesinde teklifi uzlaşı ile Meclis’e geren iki parti (AKP ile MHP) arasında tartışma yaşandı.

AKP’li İsmail Aydın’ın “Anayasanın değiştirilemez maddesini kabul etmek mümkün değil” demesi üzerine MHP’den tepki geldi ve Meclis’te tansiyon yükseldi.

‘Anayasanın ilk dört maddesi değişebilir’ dedi

AKP grubu adına konuşan Bursa Milletvekili İsmail Aydın’ın mevcut anayasanın dördüncü maddesine ilişkin tepki çeken sözleri şöyle:

Ben de 1980 Anayasası’nın ilk dört maddesinin mutlaka anayasamızda olması taraftarıyım. Ancak bir hukukçu olarak Anayasa’nın değiştirilemez maddesini kabul etmek mümkün değildir. Gerekli nisabı, nisapla Anayasa’nın tüm maddeleri değiştirilebilir. Hatta Meclis yeni bir Anayasa yapabilir. Aksini düşünmek aziz milletimizin vekaletini küçümsemek anlamına gelir. Milli egemenliği küçümsemek yüce Meclis çatısı altında hiçbir milletvekilinin arzu edeceği bir durum değildir. Tersi bir durum silahı, darbeyi, vesayetçiyi kutsamak anlamına gelir.

MHP’den tepki

Aydın’ın bu konuşmasının ardından söz alan MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta ise “Bu çok tehlikeli ve yanlış bir ifade” diyerek AKP’lilerden bu sözlere ilişkin bir açıklama istedi.

Gerginliğin büyümesi, MHP ve CHP sıralarından AKP’ye tepkilerin artması üzerine AKP Grup Başkanvekili Bostancı ayağa kalkarak “AK Parti grubunun böyle bir yaklaşımı yok, grubun tavrını söylüyorum. Konu kapanmıştır” diye konuştu.

Tartışmanın devam etmesi üzerine görüşmelere kısa bir ara verildi.

Yıldırım’dan açıklama

Konuyla ilgili gazetecilere konuşan Başbakan Binali Yıldırım ise şunları söyledi:

İlk dört madde nedir? Madde bir devletin şekli, cumhuriyet. Madde iki, niteliği demokratik, laik sosyal hukuk devleti. Madde üç, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, bayrağının ay yıldızlı bayrak olduğu, marşının İstiklal Marşı olduğunu, dilinin Türkçe olduğunu, başkentin Ankara olduğu. Dördüncü madde ise bu üç maddenin değiştirilemeyeceğini, değiştirilmesinin teklif edilemeyeceğidir. Dolayısıyla biz de teklif falan etmedik, edenlerle de işimiz olmaz. Bu kadar açık ve nettir. Bunlar devletin temelleridir. Devletin olmazsa olmazıdır. 10 yıldır Ak Parti ne diyor: Tek devlet, tek millet, tek bayrak, tek vatan. Onun için öyle ucuz polemiklerden herkes uzak dursun. Bu maddelerin teminatı yüce Türk milleti ve Ak Parti iktidarıdır.

4. madde

Meclis’te gerginliğe yol açan Anayasanın dördüncü maddesi şöyle:

Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.




Önceki Haber
Çavuşoğlu, 'PYD masada olmalı' diyen ABD'yi Astana'ya davet edecek
Sonraki Haber
Musul rehinesi CHP'li Yılmaz'dan 'Seni kurtardık' diyen AKP'lilere: Sattınız beni, ne kurtarması