Ana SayfaGüncelBarbaros Şansal, ‘hayati tehlikesi olduğunu düşündüğü için hücrede kalmak istiyor’

Barbaros Şansal, ‘hayati tehlikesi olduğunu düşündüğü için hücrede kalmak istiyor’

HABER MERKEZİ – İHD İstanbul Şubesi, sosyal medya paylaşımları nedeniyle linç edildikten sonra tutuklanan modacı Barbaros Şansal’ın hayati tehlikesi olduğunu düşündüğü için hücrede kalmak istediğini belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, sosyal medya paylaşımları nedeniyle Kuzey Kıbrıs’tan sınır dışı edildikten sonra Atatürk Havalimanı’nda linç edilen ve daha sonra “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçundan tutuklanan modacı Barbaros Şansal’a ilişkin şube binalarında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Barbaros Şansal’ın avukatı Efkan Bolaç ile avukat Zeynep Ceren Boztoprak katıldı.

“‘AKP’nin canını sıkanlar cezalandırılır’ diye bir madde mi var”

Şansal’ın avukatı “‘AKP’nin canını sıkanlar cezalandırılır’ diye bir madde var herhalde bizim bilmediğimiz” dedi.

Avukat Bolaç’ın açıklamaları şu şekilde:

Can güvenliğinin tehdit altında olduğunu düşünüyor. Hedef göstermelerden sonra havalimanı elemanlarının Barbaros Şansal’a saldırılması söz konusu. Polisler müdahale etmeseydi mili duygular gerekçesi ile yaşamını yitirebilirdi

Tutuklama yasağı üst sınırı 3 yıldır. 3 yılın altındaki cezalarda denetimli serbestlik ile serbest bırakılmalıdır. Bunların hiç biri Barbaros Şansal’a uygulanmadı.

‘AKP’nin canını sıkanlar cezalandırılır’ diye bir madde var herhalde bizim bilmediğimiz. İfade hürriyetinin korunması gerek.

İtiraz edilecek

Şansal’ın tutuklanmasına bugün itiraz edeceklerini söyleyen Bolaç, artık Türkiye’de yargının bağımsız olduğuna dair inancın kimsede kalmadığını da vurgulayarak, Şansal’a saldıranların cezalandırılması gerektiğini dile getirdi.

Keskin: Saldırgaların apronda ne işi var?

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin’de, Şansal’ın görüş ve fikirlerini sosyal medyada paylaşmasının ifade özgürlüğü olduğunu belirterek, Şansal’a dönük linç girişimini “Türkiye’ye hakaret yağdıran alçak” ve “Eşcinsel modacıdan Türkiye’ye ağır hakaret” gibi başlıklar atan bazı medya organlarının hazırladığını söyledi.

Keskin, şu sorulara yanıt istedi:

Barbaros Şansal’ın sosyal medyada paylaştığı videoda suç unsuru taşıyan ifadeler nelerdir? Hangi ifadeleri, niçin, hangi yasayı ihlal ediyor? Sosyal medyada ve bazı medya organlarında Şansal’ın cinsel yönelimi üzerinden homofobik hakaret ve tehditlere maruz kaldığı ortada. Nefret suçuna davetiye çıkaran bu hakaret ve tehditlere ilişkin herhangi bir soruşturma başlatıldı mı? Havalimanı güvenliği gereği uçak inerken görevli yer personeli haricinde kimsenin olmaması gereken aprona saldırganlar nasıl girdi? O saldırganların orada işi nedir?

Saldırganların çoğunun görevli personel olduğu iddialarına değinen Keskin, şunları aktardı:

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nce, Barbaros Şansal’ın uğradığı linç girişiminde genel müdürlüğün faaliyetleri kapsamında herhangi bir ihmal ve zafiyetin söz konusu olmadığı öne sürülüyor. İhmal ve zafiyet yoksa apronda göz göre göre bir linç girişimi nasıl gerçekleşiyor?

“Hayati tehlikesi olduğunu düşünüyor, hücrede kalmak istiyor”

Avukat Zeynep Ceren Boztoprak da, şunları aktardı:

Şansal, hayati tehlikesi olduğunu düşündüğü için hücrede kalmak istiyor. Bu tecrittir. İnsanı tecride sürüklemek doğru değil. Tecrit bir yaşam güvenliği değildir yaşam hakkı ihlalidir.