Ana SayfaGüncelBarbaros Şansal’ı Kıbrıs’ta şikayet edenler kimlerdi? – ÖZEL HABER

Barbaros Şansal’ı Kıbrıs’ta şikayet edenler kimlerdi? – ÖZEL HABER

HABER MERKEZİ – Sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle Kıbrıs’tan sınırdışı edilen ardından tutuklanan Barbaros Şansal hakkında Kıbrıs’ta şikayet dilekçesi veren isimlerin geçmişi oldukça çarpıcı. İsimler arasında bir dönem sahte pasaport temini ile suçlanan KKTC eski Tarım Bakanı Kenan Akın’dan KKTC Eski İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun Basın Danışmanı olarak görev yapan Nazmi Pınar’a birçok isim var.


ALTAN SANCAR


Sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle Kuzey Kıbrıs’tan sınır dışı edildikten sonra Atatürk Havalimanı’nda linç edilen ve daha sonra “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” iddiasıyla tutuklanan modacı Barbaros Şansal’ın Kıbrıs’tan sınır dışı edilmesine ilişkin ayrıntılara Gazete Karınca ulaştı.

Şansal’ın sınırdışı edilmesine yol açan dilekçede imzası olan isimlerden bazılarının daha önce Türkiye vatandaşı oldukları, ilerleyen dönemlerde adaya yerleştikleri ve vatandaşlık aldıkları ortaya çıktı.

Peki kim bu isimler?

Şikayetçilerden Pınar, adada tartışmalı bir geçmişe sahip

Şansal hakkında şikayet dilekçesi veren isimlerden biri Nazmi Pınar.

Pınar’ın öğrencilik döneminde adaya yerleştiği ve ilerleyen dönemlerde vatandaşlık aldığı öğrenildi.

KKTC eski İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun Basın Danışmanı olarak da görev yapan Nazmi Pınar, adada tartışmalı bir geçmişe sahip.

Öğrenci iken adaya yerleşmesi ve hızla yükselmesi ada halkı tarafından şaibeli görülen Pınar ve eşi BRT Haber Spikeri İpek Çöl Pınar adına ‘akaryakıt istasyonu kurma izni’ verildiği iddiaları da adada uzun süre tartışılmıştı.

Barbaros Şansal hakkında şikayet dilekçesi vererek sınır dışı edilmesine neden olan Pınar’ın aynı zamanda Şansal’ın içinde bulunduğu uçağın hangi saatte Atatürk Havalimanı’na ineceğini de duyurduğu fotoğrafları sosyal medyada yayınladığı görüldü.

Akın sahte pasaport temininden suçlanmıştı

Şansal hakkında verilen şikayet dilekçesinde imzası bulunan bir diğer isim ise KKTC eski Tarım Bakanı Kenan Akın.

Ağustos 1996’da Yeşil Hat’ta yaşanan ve iki Rum eylemcinin öldürülmesi ile sonuçlanan olayların sorumluları arasında gösterilen ve hakkında İnterpol tarafından kırmızı bülten çıkarılan isimlerden olan Akın, olayın üzerinden bir hafta geçtikten sonra KKTC Tarım Bakanı oldu.

Akın, konu hakkında Kıbrıs’ta yayın yapan Ada TV’ye verdiği bir demeçte “Aynı şeyin olmasına hiç tereddüt etmeden bayrağımızı indirmeye çalışanı vurur, indiririm” demişti.

Akın, 1999 yılında Çinli bir aileye 10 bin dolar karşılığında pasaport vermekle de suçlanmıştı.

Bir diğer isim: Talip Sancar

Dilekçede imzası bulunan bir diğer isim olan Talip Sancar ise oldukça ilginç bir geçmişe ve kimliğe sahip.

2015 genel seçimlerinde Saadet Partisi Samsun Milletvekili adayı olan Sancar, aynı zamanda KKTC Milli İrade Platformu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı olarak görev yapmakta.

Aksu’nun adı şikayetlerde daha önce de geçmişti

Dilekçede imzası bulunanlardan Kansu Aksu ise Türkiye’de Ordu’da doğan ve ilerleyen dönemlerde Kıbrıs’a yerleşerek vatandaşlık alan bir diğer isim.

Aksu’nun dikkat çeken yanı ise daha önce Kıbrıs’tan çeşitli sebeplerle sınır dışı edilen isimler için yürütülen kampanyalarda adının sık sık geçmesi.

Aksu’nun sınır dışı edilen veya daha önce KKTC’ye girişleri çeşitli nedenlerle engellenen kişiler için KKTC İçişleri Bakanlığı önünde eylem de gerçekleştiren Kıbrıs Varoluş Hareketi’nde çeşitli görevlerde bulunduğu ve sık sık Türkiye’de çeşitli düzeylerde temaslarda bulunduğu çeşitli basın kuruluşlarına yansımıştı.

Mesut Ayar

Dilekçede ismi bulunan Mesut Ayar’ın ise Gaziantepli olduğu ve KKTC’de KKTC Gaziantepliler Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanlığı’nı yürüttüğü öğrenildi.

15 Temmuz sonrası ziyaret

Şikayet dilekçesinde ismi bulunan ADA TV KKTC Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı Nazmi Pınar, Kenan Akın,  KKTC Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Talip Sancar, KKTC Gaziantepliler Kültür ve Dayanışma Derneği Mesut Ayar, Kıbrıs Varoluş Hareketi Genel Başkanı Kansu Aksu ve KKTC Esnaf ve Sanatkârlar Merkez Birliği Genel Başkanı Kemal Altuncuoğlu’nun 15 Temmuz Darbe Girşimi ardından 30 Temmuz günü Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu’ya “geçmiş olsun” ziyaretinde bulundukları da birçok gazetede haberleştirilmişti.

  Barbaros Şansal, 'hayati tehlikesi olduğunu düşündüğü için hücrede kalmak istiyor'
  Modacı Barbaros Şansal tutuklandı