Ana SayfaGüncel‘BAŞKANLIK’ TEKLİFİ | CHP ve HDP’li kadın vekiller darp edildi, 4 madde daha geçti

‘BAŞKANLIK’ TEKLİFİ | CHP ve HDP’li kadın vekiller darp edildi, 4 madde daha geçti

HABER MERKEZİ – ‘Başkanlığı’ içeren Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin ikinci turunda dün gece teklifin 4 maddesi daha kabul edildi. Görüşmeler sırasında HDP’nin tutuklu eş genel başkanları ve milletvekillerinin oylamaya katılmaları talebiyle cezaevinden gönderdikleri dilekçeler, Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Bağımsız Milletvekili Nazlıaka kürsüye yürüyüp elini kürsüye kelepçeledi. AKP’li vekillerin Nazlıaka’nın üzerine yürümesi sonucu AKP’li vekillerle CHP ve HDP’li vekiller arasında tartışma çıktı. Tartışmada HDP’li Buldan tekmelendi, CHP’li Pavey yere düşürüldü.


Haber: ALTAN SANCAR


‘Başkanlığı’ içeren Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin ikinci tur görüşmelerinde dün gece teklifin Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkilerinde değişiklik yapan 8’inci, Cumhurbaşkanının Yüce Divan’a sevkini düzenleyen 9’uncu, Cumhurbaşkanının bir veya daha fazla yardımcı atamasına, bakanları görevden almasına olanak sağlayan 10’uncu ve cumhurbaşkanına meclisi feshetme yetkisi veren 11. Maddesi kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu’nda, değişiklik teklifinin bugün devam eden  ikinci turu usul tartışmalarıyla başladı.

HDP, Cuma günü teklifin tamamı üzerinde yapılacak oylamaya tutuklu eş genel başkanları ve milletvekillerinin de katılması için hazırladıkları dilekçeleri TBMM Başkanlığı’na sundu.

Dilekçelere ilişkin Meclis Başkanlığı tarafından bir işlem yapılmaması üzerine açılan usul tartışmasının ardından TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı tutumunda ısrarcı olduğunu açıkladı.

Nazlıaka kendini kürsüye kelepçeledi

Öte yandan Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, Anayasa görüşmelerinin 8. maddesi üzerinde görüşmeler başladığı sırada kürsüye yürüyerek, MHP sıralarına seslenmeye başladı.

MHP’li vekillere oylamada “hayır” oyu kullanmaları çağrısında bulunan Nazlıaka, ardından bir elini kürsüye kelepçeledi.

HDP’nin kadın milletvekilleri ve CHP İdare Amiri Rufan Köse, Nazlıaka’yı kelepçeyi çıkartması için ikna etmeye çalıştı.

TBMM Başkanvekili  Bahçekapılı, yaşanan durum üzerine oturuma 45 dakika ara verdi.

AKP’liler kürsüye yürüdü, Buldan ve Pavey revire kaldırıldı

Nazlıkaya’nın eylemi üzerine AKP’li vekiller kürsüye yürüdü. Bu sırada Nazlıaka’nın yanında bulunan HDP ve CHP’li vekiller arasında tartışma çıktı.

Tartışma sırasında AKP’li vekiller Nazlıaka’nın kelepçesini sökmeye çalıştı. Tartışma sırasında CHP’li Şafak Pavey yere düştü. AKP’li vekiller tartışma sırasında HDP’li Pervin Buldan’ı da tekmeledi. Buldan ve Pavey revire kaldırıldı.

Kelepçenin sökülmesinin ardından Nazlıaka, muhalefet kulisine çıkarıldı.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis’te yaşanan kavgaya ilişkin yaptığı açıklamada TBMM Başkanvekili Pervin Buldan’ın göğsüne tekme atarak hastaneye kaldırılmasına sebep olan kişinin AKP’li Gökçen Özdoğan Enç olduğunu açıkladı.

HDP’den açıklama: Buldan’a AKP’li Gökçen Enç tekme attı, bunu asla kabul etmeyeceğiz

Kerestecioğlu’nun şunları söyledi:

Az önce Genel Kurul’da vahim bir şiddet olayını yaşadık. Bizler parlamentoda kadın grubu olan tek partiyiz. Kadın dayanışması için kurduğumuz bir gruptur. Hangi kadının başına gelirse gelsin şiddete daha önce de karşı çıktık. Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, demokratik hakkını kullanarak Meclis kürsüsünde kendini kelepçeleyerek bu teklife ‘hayır’ dedi ve bir süre orada durdu. Elinde şişme başlamıştı, tahriş olmaya başlamıştı. Biz de ona yardımcı olmaya çalıştık. Başka kadın milletvekilleri de geldi. Bir süre sonra AKP’li kadın vekilleri, bu eyleme yavaş yavaş müdahale etmek istedi. Ceplerine tornavida koyarak yaklaşma gibi bir yaklaşım gördük. Aylin Hanım da kendisine bir yönelim olacağını hissederek bizleri, tüm kadın vekilleri yanına çağırdı. O sırada sanıyorum makasla müdahaleye Aylin Hanım’ın çığlıkları başladı.

‘Meclise köpek giremez’ dövizini açarak şiddeti türcülükle gösteri haleni getiren bir kadın vekil Gökçen Enç, elini kaldırarak tehditte bulundu. Arkasından merdivenlerin üstüne çıkarak Meclis Başkanvekilimizin göğsüne tekme attı. Bu asla kabul etmeyeceğimiz, hiçbir şekilde en ufak bir özürle geçiştirilemeyecek olan bir olaydır, şiddettir. Erkek milletvekilleri de yönlendirmeye çalıştı ama bir kadından bunun gelmesi çok daha vahimdir. Ne olursa olsun, şiddete uğrayan kişi hangi partiden olursa olsun bizim için fark etmez; Meclis Başkanvekili Bbuldan değil Ayşenur Bahçekapılı da olabilirdi. Biz burada şiddete karşı tepkimizi göstermek için her zaman kadınlarla dayanışırız.

Nazlıaka’dan açıklama

AKP’li vekillerin üzerine yürüdüğü Nazlıaka ise dihaber’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Bugün önemli madde daha onaylanacaktı. Madde oylamasından önce ben demokratik eylem gerçekleştirdim kendimi kelepçeledim. Buradan iki önemli mesaj vermek istedim. Meclisin kapısına kilit vuruluyor. Bende kendimi kelepçeleyerek bu rejim değişikliğine hayır diyerek bunu bütün dünyaya duyurmak istedim. İkinci önemli hedefim ise evet diyecek olan MHP milletvekillerine seslenmekti. MHP seçmeninden çeşitli telefonlar mesajlar alıyorum. MHP milletvekilleri ile konuşun ve onların hayır demesini sağlayın. Bende kürsüden MHP milletvekillerine ve sayın Bahçeliye seslendim. Yurtsever insanlar olduklarına inandığımı ve cumhuriyetimizi yok edecek olan taslağa hayır demeleri için bir kez daha düşünmelerini istedim. Bahçelinin yüzüne bakarak bunu ifade ettim. Gelecek seçimler için değil gelecek nesiller için siyaset yaptığımızı ifade ettim.

Eylem bitmedi ancak AKP’nin kadın vekilleri önce psikolojik bir şiddet uygulayarak beni ikna etmeye çalıştılar. Daha sonra şiddet yoluyla beni kürsüden uzaklaştırdılar. Ama biraz bileğim incindi Tüm Türkiye’nin yüreğinin incindiği bir dönemde benim bileğim feda olsun.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, tutuklu vekillerin oylamaya katılması için sundukları dilekçeye ilişkin Gazete Karınca’ya değerlendirmede bulundu.

Yıldırım, sundukları dilekçeye karşılık Meclis Başkanlığı’nın sorumluluğundan kaçması durumunda konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını söyledi.

Yıldırım’ın değerlendirmeleri şöyle:

‘Milletvekillerimizin tutuklu olması bir hukuk cinayeti’

HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekillerimizin dokunulmazlıklarının kaldırılması anaysaya aykırılık içeriyordu. Ardından gelen tutuklamalar ise başlı başına bir hukuk garabeti olarak adlandırılabilir, çünkü bu durumda anaysaya ve uluslararası sözleşmelere aykırılık içeriyor. Üç yıl önce, Anayasa Mahkemesi’nin bugün de görevde bulunan üyeleri ile aldığı karar sonucu tutuklu sekiz milletvekili tahliye edilmişti. Böylesi bir karar ortada iken, arkadaşlarımızın tutuklu bulunuyor olması bir hukuk cinayetidir.

‘Gereği yapılmazsa AYM’ye taşırız’

Tutuklu bulunan eş genel başkanlarımızın ve milletvekillerimizin teklifinin tamamı üzerinde Cuma günü yapılacak olan oylamaya katılma taleplerini içeren ıslak imzalı dilekçelerini TBMM Başkanlığı’na sunduk. Teklifin üzerinde yapılacak görüşmelere geçildiğinde bu durumu dillendireceğiz ve usul tartışması başlatacağız. TBMM Başkanlığı sorumluluğundan kaçmaya devam ederse, bu durumun tutanaklara geçmesini sağlayacağız ve bu durumu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız.

‘Yeni rejimi inşa etmek isteyenler milletvekillerimizi rehin aldı’

Yeni bir rejim inşa etmek isteyenler, toplumsal muhalefetin en büyük gücü olan partimizin eş genel başkanlarını, milletvekillerini ve genel merkez çalışanlarını rehin aldılar.

Bizler, yaşanan sürece hukuk süreci ve gerçekleşen işleme de tutuklama demiyoruz. Rehin alma durumu, yürüteceğimiz siyaset ile birilerinin başkan olma hayallerini boşa çıkaracağımızın bilinmesindendir. Çünkü, AKP başkanlık hayalini üç yıldan beri gündeme getiriyor ve bunu bozacak tek partinin de HDP olduğunu biliyorlar. Hukuktan yoksun bu yönelimin de bizlere odaklanması bu nedenledir.

Anayasa değişiklik teklifinin görüşmelerinde sona yaklaşılırken AKP veya MHP’de fire beklentilerinin devam ettiğini de sözlerine ekleyen Yıldırım, şöyle devam etti:

Biliyoruz ki tüm maddeler 500 oy ile kabul edilse dahi tümü üzerinde yapılacak oylamada 330 sağlanamaz ise verilmiş oyların bir anlamı kalmıyor. Bu nedenle de anayasa değişiklik teklifinin son oylamada kabul edilmemesi ihtimalinin zayıf da olsa sürdüğünü düşünüyorum.

 




Önceki Haber
Acar Kozmetik’ten kriz açıklaması: Mağazaları kapatıyoruz, bu iş buraya kadar
Sonraki Haber
'Türkiye'deki Suriyeli çocukların yüzde 40'ı okula gitmiyor'