Ana SayfaGüncelBir araya gelen Erdoğan ile İngiltere Başbakanı May’den ortak açıklama

Bir araya gelen Erdoğan ile İngiltere Başbakanı May’den ortak açıklama

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İngiltere Başbakanı Theresa May, yaptıkları görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı. Açıklamalarda daha çok ekonomik işbirliği öne çıkarken, İngiltere Başbakanı May ‘hukukun üstünlüğü’ vurgusunda bulunarak uluslararası insan hakları yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin önemine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İngiltere Başbakanı Theresa May, Saray’da bir araya geldi.

İki lider görüşme sonrası ortak bir basın açıklaması yaptı.

Erdoğan, “Gerek siyasi, gerek askeri, gerek ekonomik, gerek ticari, gerek kültürel… Bütün bölgesel sorunları, terörle mücadele konusunu ele alma fırsatını bulduk” dedi.

Erdoğan’ın açıklamasından satır başları şöyle:

Siyasi noktada Türkiye ve İngiltere, müşterek hareket etme kabiliyetine sahip iki ülke. Askeri noktada iki NATO ülkesi olarak sürekli dayanışma halindeyiz, bu şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve bundan sonraki süreçte de neler yapabileceğimizi, bunun yanında savunma sanayinde ne gibi müşterek adımlar atabileceğimizi, bunları görüşme fırsatını bulduk.

Sayın Başbakan ile yapacakları görüşmede, çalışmada bu konuyu çok daha farklı bir platforma da taşıyacaklar. Bundan sonraki süreç inanıyorum ki, Türkiye-İngiltere arasında çok daha farklı bir konuma gelecektir.

Ekonomi

Ekonomik alanda Türkiye ile İngiltere arasında 15,6 milyar dolar seviyesine çıkan ticaret hacmini ilk etapta 20 milyar dolara yükseltmeyi hedefledik. Kendilerine ben de bunu teklif ettim ve ‘Bu adımı atalım’ dedim.

Stratejik ortaklık

İki ülke arasında stratejik ortaklığın ilk adımı 2010 yılında atıldı. Attığımız bu adımın bundan sonraki süreçte gelişerek devamını ve her iki ülke arasında aksamadan, her yıl ne yaptık, ne yapıyoruz, ne yapacağız… Bunları her iki ülkenin yetkilileri, gerek bakanlar düzeyinde, gerekse başbakanlar düzeyinde sürdürülmesinin çok çok isabetli olacağına inanıyorum ve bu konuda zaten mutabık kaldık.

Suriye

Bölgede Suriye, Irak konusunun Türkiye ve İngiltere arasında büyük önem ifade ediyor. Koalisyon güçleriyle Türkiye’nin iş birliğini bundan sonraki süreçte çok daha farklı bir konsepte oturtalım istiyoruz, bu konuları aramızda görüştük. Astana sürecini değerlendirme imkanımız oldu, bunu aramızda değerlendirdik ve şimdi Cenevre süreci var. Cenevre sürecini aramızda konuştuk. Bir başka önemli adım özellikle de Somali meselesi… Kıbrıs meselesi, çünkü malum üç garantör ülke, Türkiye, Yunanistan, İngiltere Kıbrıs’ta daha neler yapabiliriz, ne gibi adımlar atabiliriz, bunları aramızda görüşme fırsatını bulduk ve bunları da aramızda görüştük. Ben gerçekten gerek çalışma yemeğinde, gerekse ikili görüşmede attığımız bu adımlardan haz duydum ve bundan sonraki süreçte de bu başarının devamına inanıyorum. Sürekli olarak gerek istihbarat teşkilatlarımızın, gerek savunma teşkilatlarımızın birbirleriyle yapacakları görüşmelerde bu sürecin güçlenerek devam edeceğine inanıyorum.

May’den ‘hukukun üstünlüğü’ vurgusu

İngiltere Başbakanı Theresa May ise görüşmeye ilişkin açıklamasında Türkiye’nin, 15 Temmuz darbe girişiminde demokrasisine sahip çıktığını söyledi, hukukun üstünlüğü ve uluslararası insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmenin devam ettirilmesinin önemli olduğunu belirtti.

May’in açıklamasından satır başları ise şöyle:

Kıbrıs konusunu ele aldık ki Kıbrıs meselesinde tabii ki bir taahhüdümüz söz konusu, bir çözüm bulunmasını arzuluyoruz. Suriye konusunda da IŞİD’e karşı birlikte mücadelemiz söz konusu. Barışın koşullarını da oluşturmaya çalışıyoruz. Bununla birlikte yaptığımız çalışmaları sivil havacılık güvenliği alınında yoğunlaştırmak istiyoruz. Eğitim ve bilgi paylaşımı programının devreye sokulmasıyla bunu yapacağız.

Türkiye ile İngiltere arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesini de ele aldık. Bu ilişkileri daha ileriye taşıma arzusundayız. Bunun her iki ülkenin çıkarına olacağını inanıyoruz, her iki ülkeyi daha zengin ve müreffeh kılacağına inanıyoruz. Bir ortak çalışma grubunu da oluşturacağız ki ticaret ilişkilerimiz daha derinlemesine ele alınabilsin.