Ana SayfaGüncelBir kurgu, tarih ve otobiyografi bulmacası: ‘Küçük Kudüs – Selanik’

Bir kurgu, tarih ve otobiyografi bulmacası: ‘Küçük Kudüs – Selanik’

HABER MERKEZİ – İstos Yayıncılık, 2017’nin ilk günlerinde iki kitabı okurlarla buluşturdu. Hakan Yücel’in derlediği ‘Rum Olmak Rum Kalmak’ ile Elettra Stamboulis’in senaryosunu yazdığı, Angelo Mennillo’nun çizdiği ‘Küçük Kudüs – Selanik, Duvarın Yıkılışından Sonraki Bir Yaz Günü’ 6 Ocak’ta raflardaki yerini aldı.

‘Küçük Kudüs – Selanik’ bir grafik roman.

İstos Yayıncılık etiketiyle çıkan kitabın çizimleri Angelo Mennillo’ya ait. Senaryosu ise Elettra Stamboulis’e. Hasan Özgür Tuna da ‘Küçük Kudüs’ü Yunancadan Türkçeye çeviren isim.

İtalya’da yaşayan, Yunan kökenli bir küratör, öğretmen ve yazar olan Stamboulis’i ‘İstanbul’un Kaplumbağa Terbiyecisi’ grafik romanıyla tanımıştık.

Stamboulis, bu romanında ise Selanik, namı diğer Küçük Kudüs’ün geçmişini bir kurgu ile anlatıyor. Bu kurgu ise okuyucuya bir otobiyografi bulmacasını çözüyor hissi veriyor.

Elettra Stamboulis’in ailesinin başından geçen olayların çoğu kurguya da dahil.

Balkanlar’daki en önemli Yahudi yerleşimi olan Selanik’in Osmanlı egemenliğinde bulunduğu dönemden Nazi işgaline, Mustafa Kemal’in doğduğu evden Nazım Hikmet’in memleketi olduğuna kadar birçok ayrınıtısını da okuyucuya hatırlatıyor.

‘Hafıza canlandıkça, şehirlerin kaderleri de müşterekleşiyor’

Mekan anlatılarının tarihsel süreçlerle süslendiği ve bir şehir anlatısına dönüştüğü romanın önsözünü ise karikatürist Cem Dinlenmiş yazdı.

Önsöz’den bir bölüm ise şöyle:

Çizgi romanların yazıldığı dilden bağımsız, özgün bir grameri var. Küçük Kudüs‘te de çizer Angelo Mennillo’nun müdanasız mürekkebiyle ilerleyişini görüyoruz. Çizgisindeki hareket zihnin yavaş yavaş anımsanmasını andıran bir ritmi izliyor. Kitabın kendisi de bir anımsamadan ibaretmiş gibi: farklı dillerde konuşan insanlar, aynı kafanın içinde gezinen sesler gibi duyuluyor. Hafıza canlandıkça, şehirlerin kaderleri de müşterekleşiyor.


İstos Yayıncılık etiketiyle çıkan bir diğer kitap ‘Rum Olmak Rum Kalmak’ı ise buradan inceleyebilirsiniz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yeni doğan bebek cinsel istismar sonucu hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Reina saldırganının hedefleri arasında Cumhuriyet gazetesi de varmış