Ana SayfaBilim ve Teknoloji‘Bu fosillerin dünyada benzeri yok’: 52 milyon yaşında bir meyve fosili bulundu

‘Bu fosillerin dünyada benzeri yok’: 52 milyon yaşında bir meyve fosili bulundu

HABER MERKEZİ – Arjantin’in Patagonya bölgesinde 52 milyon yaşında olduğu belirlenen güveyfeneri isminde bir meyve fosili bulundu. Paleontolog olan Peter Wilf, fosilin bulunmasına ilişkin yaptığı açıklamada “Bu fosillerin dünyada benzeri yok. Kimse daha önce patlıcangillerden böyle bir fosil görmemişti. İnanılmaz bir şey bu” dedi.

Arjantin’in Patagonya bölgesinde bulunan volkanik gölün yakınlarında Patlıcangiller (Solanaceae) familyasına mensup olan güveyfeneri isminde bir meyve fosili bulundu. Meyve fosilleri, zengin fosil kaynaklarının bulunduğu eski volkanik yanardağının yakınında olan Laguna del Hunco bölgesinde bulundu.

Fosiller şimdi Arjantin’deki Museo Paleontológico Egidio Feruglio’da tutuluyor.

Bilimsel bir dergide yayımlanan makaleye göre, fosillerin yaşına bakıldığında güveyfenerinin düşünülenden çok daha erken dönemde evrimleştiğini gösteriyor.

Domates, tütün, biber ve patates gibi bitkilerin de mensup olduğu Solanaceae familyası küçük tohumların fosil kalıntılarına dayandırılarak 30 milyon yaşında olduğu düşünülüyordu.

Ancak bozulmamış iki meyve fosilin kalıntıları, ailenin 30 milyon yaşından çok daha yaşlı olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda bulunan iki fosil ailenin en geç gelişen bir üyeleridir ve 52 milyon yaşındadır.

Bu yaş bize Güney Amerika’nın Antartika kıtasının hemen yanında olduğu süper kıta Gondwana dönemini işaret ediyor.

Böyle hassas bir örneğin detaylıca korunmuş olması inanılmaz derecede nadirdir.

‘Bu fosillerin dünyada benzeri yok’

Makalenin yazarlarından ve Pennsylvania Üniversitesi’nde paleontolog olan Peter Wilf, “Bu fosillerin dünyada benzeri yok. Kimse daha önce patlıcangillerden böyle bir fosil görmemişti. İnanılmaz bir şey bu. Mahsulün içinde meyve parçalarını görebiliyorsunuz” diye yorum yaptı.

Wilf, şöyle devam etti:

Henüz tamamen anlayamadığımız bir şey var. Dünyanın başka bir yerinde göremediğimiz çiçek, meyve ve hayvanları burda korunmuş bir şekilde buluyoruz. Ancak fosil meyveler bu yerleşim yerinde bile bulunması çok nadirdir.

Meyveler hassas yapıları zarar görmeden yavaşça göle sürüklenmiş ve daha sonra üzerine kum, kül ve çamur karışımı maddeler çökmüş olmalı. Böyle meyve fosillerinden daha fazla örnek bulmak için Antartika kıtası araştırma odağı olabilir. Amerika kıtasının en güneyinde bulunduğu için, o dönem Antartika hemen yanındaki kapıydı bu bölgenin. Bu yüzden fosilleri orada aramaya devam etmeliyiz.

Bulgular, günümüzde ekonomik açıdan en önemli bitkileri içeren Solanaceae familyasının kökeni ve evrimine ilişkin anlayışımızda revizyona neden oldu.


Çeviri: Lokman Sazan

Kaynak: IBTimes