Ana SayfaDünyaÇavuşoğlu’ndan ‘Astana’ açıklaması: YPG kesinlikle olmayacak

Çavuşoğlu’ndan ‘Astana’ açıklaması: YPG kesinlikle olmayacak

HABER MERKEZİ – Astana’daki Suriye görüşmelerine katılacaklara dair açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “YPG kesinlikle Astana’da yer almayacak. Bu konudaki hassasiyetimizi dostumuz Rusya da çok iyi biliyor ve böyle bir ısrarları da yok” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Kazakistan’ın başkenti Astana’daki Suriye görüşmelerine katılımın ne düzeyde olduğu, ABD’nin davet edilip edilmediği konusunda Çavuşoğlu, Astana görüşmelerini 23 Ocak’ta gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

Bu tarihten önce uzmanların Astana’da bir araya geleceğini dile getiren Çavuşoğlu, “Türkiye, Rusya ve İran bir araya gelecek” dedi.

‘YPG kesinlikle Astana’da yer almayacak’

Astana’daki görüşmelerin gerçekleşmesi için hazırlık çalışmalarının sürdüğünü belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:

ABD’nin katılması konusunda biz hemfikiriz Rusya’yla, bu konuda bir sıkıntı yok. Şu anda Birleşmiş Milletler’in (BM), Türkiye’nin, Rusya’nın, İran’ın ve ABD’nin katılması kesin gibi. Bu ülkelere de tabii davet gidecek.

Diğer taraftan YPG kesinlikle Astana’da yer almayacak. Bir terör örgütünün müzakere masasında olmasını biz kabul edemeyiz. Buna da izin vermeyiz. Bu konudaki hassasiyetimizi dostumuz Rusya da çok iyi biliyor ve böyle bir ısrarları da yok.

ABD ‘PYD masada olmalı’ demişti

Suriye’nin geleceğinin şekillendirilmesinde önemli bir yere sahip olacak Astana görüşmeleri öncesinde ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner’den “PYD’de masada olmalı” açıklaması gelmişti.

PYD’nin IŞİD’e karşı en etkili mücadele eden grup olduğunu ve PYD’nin de barış görüşmelerinin yapılacağı masada olması gerektiğini söyleyen Toner, şunları ifade etmişti:

PYD savaşta varlığı olan bir grup. Suriye’deki çözüm arayışlarında da seslerinin duyulması gerekiyor. Bize göre, bir noktada bu sürecin bir parçası olmak zorundalar.

  'PYD masada olmalı' diyen ABD'den bir açıklama daha

‘ENKS görüşmelere çağrıldı’

Öte yandan Sputnik’in aktardığına göre Astana’da yapılacak Suriye görüşmelerine Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) de davet edildi.

2010 yılında kurulan ve bünyesinde 7 parti bulunduran ENKS, Irak Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’ye yakınlığıyla biliniyor.