Ana SayfaGüncelCezaevinde işkence iddiası: Tutukluya ‘domuz bağı’ uygulaması

Cezaevinde işkence iddiası: Tutukluya ‘domuz bağı’ uygulaması

HABER MERKEZİ – Özgürlükçü Hukukçular Platformu üyesi avukat Ümit Dede, Van F Tipi Cezaevi’nden Van T Tipi Cezaevi’ne sevk edilen müvekkiline çıplak aramayı kabul etmemesi üzerine işkence yapıldığını söyledi. Avukat Dede, müvekkilinin  elleri ve ayaklarının arkadan kelepçelenip diz üstü çöktürülerek “domuz bağı” olarak bilinen işkenceye maruz kaldığını belirtti.

Özgürlükçü Hukukçular Platformu üyesi avukat Ümit Dede, Van F Tipi Cezaevi’nden, Van T Tipi Cezaevi’ne sevk edilen tutuklu Ferit Hasçelek’in ailesinin işkence iddiası başvurusu üzerine müvekkili ile cezaevinde görüştü.

Avukat Dede, görüştüğü müvekkilinin gözünde morluk, vücudunun çeşitli yerlerinde yara izleri, kolunda ve sırtında darp izleri gördüğünü anlattı.

Müvekkilinden işkence olayının 6 Ocak günü gerçekleştiğini öğrendiğini belirten Dede, müvekkiline “domuz bağı” olarak bilinen işkencenin uygulandığını söyledi.

Avukat Dede, şunları anlattı:

‘Domuz bağı işkencesi iddiası’

Olayın başlangıcı siyasi tutsakların F Tipi cezaevinden T Tipi cezaevine sevki ile gerçekleşiyor. Cezaevi girişinde tutsaklara çıplak arama dayatılıyor. Kendileri de arama yapılabileceğini, ancak çıplak aramanın insanlık onuru ile bağdaşmadığını bu sebeple çıplak aramayı kabul etmeyeceklerini ifade etmiş. Bunu üzerine müdahale söz konusu oluyor.

Müvekkilim, etkisiz hale getirildikten sonra, ellerini ve ayaklarını arkadan kelepçeleyip diz üstü çöktürmek suretiyle daha önce Hizbullah dosyalarından bildiğimiz ‘Domuz Bağı’ denilen bağ ile bağlayıp sırt üstü yatırılmış. Sonrasında bayıltıncaya kadar kendisini dövdüklerini, kendisine geldiği zaman yeniden darp edildiğini, 2’inci kez bayıldığını ve kendine geldiğinde çırılçıplak bir vaziyette kendisini bulduğunu ifade etti. Kendisi dışında sevki yapılan tutsaklara da işkence uygulanmış. Kendileriyle aynı gün Siirt cezaevinden 30-32 civarındaki tutsaklara da işkence yapıldığını müvekkilim bize ifade etti.

Bu durum neresinden bakarsanız bakın kabul edilecek bir durum değil. Çıplak aramayı kabul etmeyen müvekkilim ve diğer tutsaklara yapılan çıplak arama kabul edilebilir bir durum değil. 12 Eylül dönemini anımsatan bu uygulamalar açıkçası bizde bile endişe yaratıyor.

‘Gardiyan değiliz, yüzümüzü unutmayın’

Müvekkilim, işkenceyi uygulayan kişilerin ‘Biz gardiyan değiliz, bu cezaevi gerçek cezaevi olacak, bu yüzü unutmayın’ dendiğin söyledi. Bununla ilgili tüm girişimlerde bulunacağız. Zaten müvekkilimde suç duyurusunda bulunmasını söyledik. Suç duyurusunda bulunacak. Biz de hem Cumhuriyet Savcılığına hem Adalet Bakanlığı bünyesinde girişimlerimizi sürdüreceğiz.