Ana SayfaGüncelCumhurbaşkanlığı: İncirlik’i kapatma hakkı bizde

Cumhurbaşkanlığı: İncirlik’i kapatma hakkı bizde

HABER MERKEZİ – İncirlik Üssü’yle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “İncirlik’i kapatma hakkı her zaman bizim elimizde var. Ama dediğim gibi önce şartlar değerlendirilir. Egemenlik hakları çerçevesinde tasarruf hakkı bizdedir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kanal 24 televizyonunda gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Kalın, İncirlik Üssü’yle ilgili “İncirlik’i kapatma hakkı bizim elimizde. Ama önce şartlar değerlendirilir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü’nün açıklamaları şöyle:

Bölgede terör koridoru oluşturulmasına asla izin vermeyeceğiz. DEAŞ’la mücadelede müttefiklerimiz de destek vermeli. Amerikan yönetimi Suriye muhalefetine verdiği sözleri tutsaydı, Suriye muhalefeti bugünkü kadar güçsüz olmazdı belki Halep’te yaşananlar yaşanmazdı. PKK’ya karşı Kandil ve civarında hava harekatımız devam ediyor. Meclis’ten de tezkere geçti. Bu konuyu yakından takip etmeye devam edeceğiz, Iraklı makamlarla beraber.

Bu konuda Erbil de çok rahatsız. PKK’nın kendine düşman olarak gördüğü kesimlerden biri de Erbil yönetimidir. Bizim hem Bağdat, hem Erbil ile ilişkilerimizi iyi tutmamamız önem arz ediyor.

YPG’yi merkeze alan DEAŞ ile mücadele stratejisinin doğru olmadığını ifade ettik, etmeye devam edeceğiz. Ben, Trump yönetiminin Türkiye’nin hassasiyetlerini daha fazla dikkate alacağı izlenimine sahibim. İncirlik’i kapatma hakkı her zaman bizim elimizde var. Ama dediğim gibi önce şartlar değerlendirilir. Egemenlik hakları çerçevesinde tasarruf hakkı bizdedir.

Dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İncirlik Üssü’ne dair tartışmalar üzerine “ABD bizim için çok önemli bir müttefik. Her alanda işbirliğimiz var. Ama bir gerçek var şu anda; güven bunalımı. El Bab’da hava desteği göremedik. Halkımız ‘İncirlik Üssü’nde niye tutuyorsunuz?’ diye soruyor” demişti.

Bunun üzerine açıklama yapan uluslararası koalisyon sözcüsü Albay John Dorrian, İncirlik Üssü’nün IŞİD’le savaşta “paha biçilmez” olduğunu ifade etmişti.

  ABD'den Bab'a destek için Türkiye'ye Minbiç şartı